Csak egy ajánlat érkezett a Keler-pályázatra

Vágólapra másolva!
Mindössze egyetlen ajánlatot adtak be az ÁPV Rt. által a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő, névértéken 2,4 milliárd forint, a jegyzett tőke 53,33 százalékát kitevő Keler részvénycsomag értékesítésének tanácsadói feladatára kiírt pályázaton.
Vágólapra másolva!

Az MTI értesülése szerint a tender dokumentumait is csak két érdeklődő vette meg. Az érdektelenséget magyarázhatja az, hogy köztudott: a Budapesti Értéktőzsde élni kíván elővásárlási jogával. Ugyanakkor a privatizációs szervezet a tanácsadói pályázaton a minősített ajánlattevőkre vonatkozó feltételeknél is szigorúbb feltételeket szabott.

A tender eredményét a kiírás szerint november 9-én hirdetik ki. A Központi Elszámolóház és Értéktár Rt. (Keler) jegyzett tőkéje 4,5 milliárd forint, a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerint az auditált saját tőke pedig tavaly év végén 14,48 milliárd forint volt. A részvények 26,6 százaléka a Budapesti Értéktőzsde, 20 százaléka pedig a Budapesti Árutőzsde tulajdona.

A kormány júniusi határozata intézkedett arról, hogy az MNB-vel kötött megállapodás alapján az ÁPV Rt. értékesítse a részvényeket. A kormányhatározat szerint a legmagasabb árat kínáló szakmai befektetőnek adják el a Keler többségét. A júniusi határozat értelmében a pénzügyminiszternek október 31-ig kell javaslatot tennie a tőkepiaci törvény módosítása során az értéktári tevékenység ellátásának jogi szabályozására, azaz az értéktári tevékenység különválasztására. Erre nem kötelezi semmi a társaságot, az MNB egy korábbi javaslata volt a két tevékenység elkülönítése önálló társaságba.

A tenderkiírás szerint a privatizációs tanácsadói pályázat feltételei között szerepelt az, hogy az ajánlattevőnek az elmúlt három év referenciái között egy legalább 250 milliárd forint mérleg-főösszegű pénzintézetre, hitelintézetre vagy pénzügyi vállalkozásra vonatkozó tranzakció legyen. Feltétel volt az is, hogy az ajánlattevő az elmúlt három évben legalább három - egyenként legalább két milliárd forint saját tőkével rendelkező - társaságra vonatkozó tranzakcióban való részvétele.

Az elbírálásnál az ár 70 százalékos, a Keler sajátosságainak megfelelő projektterv pedig 20 százalékos súllyal szerepel, a többi pedig a tranzakció lebonyolításának gyorsaságára vonatkozik - állt az ajánlati felhívásban.A Keler a tavalyi évet 2,4 milliárd forint mérleg szerinti nyereséggel zárta, míg egy évvel korábban 984 millió forint volt a nemzetközi számviteli szabványok szerinti (IFRS) mérleg szerinti profit.