A Fitch felminősítette Kína adósosztályzatát

Vágólapra másolva!
Az elsőrendű adósi kategórián belül tovább javította Kína szuverén adósosztályzatát hétfőn a Fitch Ratings, amely szerint a százmilliárdos fizetési többleteket felhalmozó országé lehet az első, ezermilliárd dollárt meghaladó központi devizatartalék a világon.
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő londoni közleménye szerint a hosszú futamú kínai devizaadósság besorolása az eddigi "A mínusz"-ról "A"-ra, a hosszú hazai adósságé "A"-ról "A plusz"-ra javul. A cég "F1" szinten megerősítette a rövid futamú adósságok osztályzatát, egyben az eddigi pozitívról stabilra változtatta a szuverén kínai adósosztályzat kilátását.

A Fitch a felminősítést azzal indokolta, hogy Kína kivételesen erőteljes fizetésimérleg-teljesítménye megerősítette az ország nettó külső hitelezői pozícióját. Emellett vannak jelei a gazdasági növekedés kiegyensúlyozottabbá válásának, és annak, hogy javul a bankszektor pénzügyi helyzete és irányítása.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint Kína külkereskedelmi többlete az idén meg fogja haladni a 100 milliárd dollárt, a folyómérleg-többlet pedig eléri a 120 milliárd dollárt. A hitelminősítő ezt annak tulajdonítja, hogy lassul az importnövekedés üteme, ami a hazai termelő kapacitás bővülését és a hazai vállalatok versenyképességének javulását jelzi.
A londoni cég a folyómérleg-folyamatok alapján azt jósolja, hogy a kínai központi devizatartalék az idei év végére eléri a 774 milliárd dollárt, vagyis jóval meg fogja haladni a 259 milliárd dolláros bruttó kínai küladósságot.

Kína gyorsan közelít az "AA" besorolású Japán nettó külső hitelezői pozíciójához, és a jelenlegi folyamatok kivetítése alapján 2007-re a világ első olyan országa lehet, amelynek devizatartaléka meghaladja az ezer milliárd dollárt, áll a Fitch hétfői londoni prognózisában.

A Financial Times nemrégiben közölt átfogó világgazdasági elemzésében éppen az ázsiai gazdaságok rendkívüli mértékben növekvő devizatartalékait nevezte az egyébként erőteljes világgazdasági növekedés mögött lévő példátlan globális egyensúlytalanságok leglátványosabb mérőszámának. A londoni üzleti napilap október első hetében kiadott világgazdasági melléklete szerint tíz évvel ezelőtt a hét vezető ázsiai gazdaság összesített központi tartaléka 509 milliárd dollár volt, az Egyesült Államokon kívüli akkori globális összeg 36 százaléka. A tavalyi év végén ugyanezen hét ázsiai gazdaság 2300 milliárd dollár devizatartalékkal bírt, ami a világtartalék 60 százaléka.

Az ázsiai folyamatokon belül Kína devizakészletei robbanásszerűen emelkedtek: a kínai tartalék 2002 elején 213 milliárd dollár, 2004 végén 609 milliárd dollár, idén júliusban már 740 milliárd dollár volt, írta annak idején a Financial Times.

Az október eleji londoni elemzés szerint a képlet másik oldalán ugyanakkor az Egyesült Államokban eddig nem látott folyómérleg-hiányok keletkeznek: az amerikai folyó deficit az idén el fogja érni a 760 milliárd dollárt, vagyis a GDP-érték 6,1 százalékát.

Az elszabaduló amerikai folyómérleg-hiány veszélyeire egyébként a Kínát a példátlan folyó többletekre hivatkozva most felminősítő Fitch Ratings is felhívta a figyelmet szeptember végi világgazdasági előrejelzésében. A londoni hitelminősítő akkor azt írta: ha a magas olajár 2006 végéig fennmarad, az az amerikai folyó fizetési mérleg hiányát - amely már az idei első félévben 6,4 százalékos rekordot ért el - jövőre a GDP 7,2 százalékára, 943 milliárd dollárra duzzasztaná.

Ekkora amerikai fizetési hiány fedezéséhez naponta mintegy 2,5 milliárd dollár külföldi tőkebeáramlásra lenne szükség, ami az Egyesült Államok nélkül számolt globális GDP-érték 3 százaléka, állt a Fitch múlt havi londoni elemzésében.