Barroso globalizáció elleni védelmi alapja

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság által kidolgozott dokumentum az európai cégeknek a globalizáció elleni védelme érdekében egy "átfogó kiigazítási alap" létrehozását javasolja. A pénzalap révén a leépített dolgozók támogatására is módot lehetne teremteni, és a helyi ipart is segíthetnék vele.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság olyan dokumentumot dolgozott ki, amelyben az európai cégeknek a globalizáció elleni jobb védelme érdekében egy "átfogó kiigazítási alap" létrehozását javasolják. A pénzalap révén segíteni lehetne a globalizáció miatt elhatározott vállalat-átalakításoknak a dolgozók szempontjából kedvezőtlenné vált helyzetén is, s amely mintegy kiegészítené az úgynevezett európai szociális alapot.

Valós félelmekkel állunk szemben és ezeket kezelni és nem lekezelni kell - állapítja meg a bizottság dokumentuma. A globalizáció felfogása és rá adott válaszok közötti kapcsolat megfelelő alakítását is segítené az új alap, most, amikor a globalizációs folyamat példátlanul felgyorsult. Európának meg kell őriznie a közös értékeket, amelyek választási lehetőséget adnak a szociális piacgazdaság mellett - olvasható egyebek között a dokumentumban, melyet a bizottság elnöke, Barroso az egy hét múlva esedékes uniós csúcsértekezletre készített és terjesztene ott elő.

Az alaphoz elsősorban olyan sürgős esetekben folyamodnának, amikor vállalatok tevékenységüket olcsóbb államokba helyezik ki és ennek okán vállalatokat zárnak be Európában, növelve az egyes térségekben amúgy is súlyos munkanélküliséget. Ebből akár a leépített dolgozók támogatására is módot lehetne teremteni, a helyi ipart támogatni.

A Handelsblatt című lap szerint milliárdokban is kétszámjegyű euróval töltenék fel az alapot, amelybe Barroso elképzelése szerint az EU mellett az Európai Beruházási Bank, illetve külön a tagországok is folyósítanának pénzt, egyharmad-egyharmad arányban.