Londoni elemzők: nem tartható a 2008-as hiánycél

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság csütörtöki állásfoglalását kommentáló londoni feltörekvő piaci elemzők szerint sem tűnik lehetségesnek a magyar költségvetési hiány 3 százaléka alá csökkentése 2008-ig; így gyakorlatilag lehetetlen a 2010-es magyar euróövezeti csatlakozási céldátum tartása.
Vágólapra másolva!

Reinhard Cluse, a UBS befektetési csoport londoni feltörekvő piaci konzultánsa a brüsszeli bizottsági jelentés közzététele után azt mondta: még a magyar kormány által hivatalosan kitűzött 2006-os hiánycélról is "szélsőségesen nehéz" lenne 2008-ig a 2010-es eurócsatlakozáshoz szükséges 3 százalék alá csökkenteni az államháztartási deficitet. A hiány azonban jövőre akár 1-2 százalékponttal is magasabb lehet a felülvizsgált hivatalos célnál, ezért teljesen lehetetlen a 2008-as cél teljesítése, vélekedett Cluse.

A kormány az elmúlt három évben rendre túllépte saját deficitcélját, és nem tűnik úgy, hogy jelentős hangsúlyt helyezne a költségvetési konszolidációra - mondta. Arra a kérdésre, hogy ennek alapján mikorra valószínűsíti a magyar eurócsatlakozást, Cluse azt mondta: ha a kormány halasztja a belépési dátumot - ez valószínűleg a választások után fog bekövetkezni -, akkor legalább két évvel el fogja halasztani, vagyis 2012-re.

Ennek tartása sem lenne azonban könnyű, mert így 2010-re kell teljesíteni a maastrichti követelményeket, viszont az ismét választási év lesz. Ez felidézi annak kockázatát, hogy a késedelem két évnél is hosszabb lehet - mondta a UBS vezető londoni elemzője.

Cluse szerint a magyar kormány két hete kiengedte a szellemet a palackból, amikor utalásokat tett az euróövezeti csatlakozás halasztására. Most, látva a negatív reakciókat, megpróbálják visszagyömöszölni a szellemet a palackba, ami már teljesen hiteltelen - tette hozzá.

A Dresdner-csoport londoni befektetési részlege (DrKW), amely napi rendszerességgel részletes helyzetértékeléseket ad az európai feltörekvő piaci fejleményekről, a brüsszeli bizottság csütörtöki kritikája után kiadott kommentárjában azt írta: az EU által megadott hiánybecslések durván egyeznek a kormányéival, ami enyhítette az esetleg sokkal magasabb hiányelőrejelzésekkel kapcsolatos legrosszabb piaci várakozásokat.

A ház szerint ugyanakkor a 2006-os választási évben valószínűtlen bármilyen kiadási lefaragás, ezért a cég fenntartja azt a saját becslését, hogy az államháztartási deficit jövőre elérheti a GDP-érték 8,6 százalékát (a nyugdíjreform-költségekkel kiigazítva a GDP 7,2 százalékát).

A Dresdner londoni kommentárja szerint Magyarországon az elmúlt években semmilyen érdemi költségvetési konszolidáció nem ment végbe, csak kiterjedt kreatív könyvelés zajlott, ezért elérhetetlenné vált a 2010-es magyar eurócsatlakozás. A cég szerint Magyarország legkorábban 2013 körül lesz képes belépni az euróövezetbe.

A londoni DrKW-iroda elemzése szerint a hivatalos céldátum fenntartásáról hozott minapi döntés sem javított sokat a kormány csorbát szenvedett hitelességén. A magas ikerdeficit, a magyar befektetési konstrukciók csökkenő kockázati prémiuma és az irreális eurócsatlakozási céldátum elegye középtávon nyomást fog gyakorolni a befektetői hangulatra.

Jóllehet, a bizottsági jelentés egyelőre elaltatta a szélsőségesebb piaci aggályokat, a magyar konstrukciókra nehezedő, lefelé ható nyomás a következő hónapokban fennmarad, áll a Dresdner csütörtöki londoni kommentárjában.