Szigorítanák a kamatadót

Vágólapra másolva!
Újabb módosító indítványt tettek szocialista körökből a kamatadóhoz kapcsolódó mentesség korlátozására; a helyzet fonáksága, hogy enyhítésnek is tekinthető a javaslat.
Vágólapra másolva!

A kamatadóra specializálódott Farkas Imre képviselő ezúttal kapcsolódó módosítót nyújtott be az adócsomaghoz - számol be a Napi Gazdaság. A módosítás lényege az, hogy mentesül az adó megfizetése alól a kamatból származó jövedelem 50 ezer forintig, ha egyébként az adóalany kamatból származó összes jövedelme nem éri el a 250 ezer forintot.

Másképpen megfogalmazva: évi 5 százalékos betéti kamat esetén 5 millió forint betétig megúszható lenne - részben - az egyébként 10 százalékos kamatadó. A képviselő jegyez egy korábbi, hasonló javaslatot is, amely viszont - szintén 5 százalékos kamat mellett - csak 1 milliós betétig tenné lehetővé az adómentességet. A Napi Gazdaság értesülései szerint hétfői frakcióülésén szavaz az indítványról az MSZP-frakció; Farkas szerint megkaphatja a támogatást párttársaitól, így akár a parlamenten is átjuthat. Az adócsomagban a kamatjövedelem nagyságától függetlenül tennék adómentessé 50 ezer forintig a kamatként elszámolt jövedelmet.