Magosz: a "földosztó program" káros

Vágólapra másolva!
Rendkívüli kongresszust tart a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége november végén Hódmezővásárhelyen. A gazdaszövetség elutasítja a kormány jelenlegi "földosztó programját", mivel azt károsnak tartják a gazdálkodókra.
Vágólapra másolva!

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége november 26-án Hódmezővásárhelyen rendkívüli kongresszust tart - jelentette be Jakab István, az érdekképviselet elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Az érdekképviselet a kongresszuson programot hirdet, amelynek lényege, hogy a Magosz által kidolgozott koncepció gazdaközpontú, reális tényekből kiinduló és európai program lesz.

A Magosz elutasítja a kormány jelenlegi "földosztó programját", mivel ez véleményük szerint káros a gazdálkodók számára, mert a hatályos földtörvényből kiindulva a nagyobb, tőkeerősebb vállalkozásoknak - például a részvénytársaságoknak - kedvez.

Ezért a Magosz elnöke úgy véli, hogy a kisebb birtoktesteken gazdálkodók számára szinte lehetetlenné válik a földhöz jutás, még a kedvezőnek mondott hitelfeltételek mellett is. Szerinte a Földet Életjáradékért Programban megvásárolt állami földek értékesítésén lehetne elgondolkodni, ám ezeket a földterületeket sem a helyben lakó gazdák szerezhetik meg elsősorban.

A kisebb földterülettel rendelkező gazdálkodók tőkével gyengén ellátottak és a 25 százalékos saját erőt sem tudják előteremteni, nem is beszélve a kölcsöntörlesztés nehézségeiről.

Nem a gazdálkodókon múlik, hogy ki valósítja meg a Hódmezővásárhelyen meghirdetendő agrárprogramot, ám a Magosz felajánlja a mindenki számára - hangzott el a sajtótájékoztatón.