A fuvarozók az autópályadíj-emelés módját kritizálják

Vágólapra másolva!
Sérelmezik a fuvarozói érdekképviseletek, hogy a kormány bevonásuk nélkül döntött az autópálya-díjak jövő évi emelésének mértékéről.
Vágólapra másolva!

A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ) és a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) csütörtökön közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben fenntartását fogalmazza meg Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter áremelésekkel kapcsolatos bejelentései kapcsán.

Az érdekképviseletek kifogásolják, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben az idén a díjemeléseket irányzó döntéshozatal szakmai előkészítésébe a közúti szolgáltatókat tömörítő szervezeteket nem vonták be.

A FUVOSZ és a NiT Hungary képviselői szerint a miniszter lépése nem tükrözi annak a megállapodásnak a szellemiségét, amelyet még augusztusban írtak alá a szervezetek a kormánnyal. A megállapodás a terület versenyképességének javítása érdekében teendő intézkedésekről szól.

A szervezetek megítélése szerint a kormány figyelmen kívül hagyta a szakmai szervezeteknek azt a törekvését, hogy érdemben is befolyásolni tudják a tagságuk gazdálkodását, és versenyképességét befolyásoló döntések meghozatalát.

Az érdekképviseletek számítása szerint az adó-visszaigénylő pozícióban lévő közúti szolgáltatók számára összességében mintegy 9-10,5 százalékos kiadás-növekményt jelent a D4-es kategória 4-5,5 százalékos áremelése. Kalkulációjuk szerint ugyanis az kiegészül az áfa 5 százalékpontos csökkentése miatt keletkező, visszaigényelhető áfa csökkenésével.

Az érdekképviseleti szervezetek a közlemény tartalmával megegyező levelet küldtek a miniszternek, amelyben konstruktívabb és hatékonyabb együttműködésre, továbbá a megállapodás elveit tükröző döntéshozatali munkára kérik fel a kormány képviselőit.