Alig csökkent az uniós infláció

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben októberben 2,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció a szeptemberi 2,6 százalék után - közölte az EU statisztikai hivatala pénteken előzetes becslésként. Az eurózónában októberben már harmadik hónapja javult a gazdasági közérzet.
Vágólapra másolva!

Az euróövezetben szeptemberben átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberben. Az előzetes becslés 2,5 százalékos tizenkét havi inflációt jelzett szeptemberről. Az egész EU-ban szeptemberben átlagosan ugyancsak 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző évben.

A szeptemberi infláció egyértelműen az energia drágulása miatt (szeptember elején tetőzött az olaj ára) jócskán meghaladta az Európai Központi Bank (EKB) "legfeljebb 2 százalékos" célszámát, azonban a maginfláció a múlt hónapban sem jelzett belső inflációs nyomást. Az energiaárak nélkül a tizenkét havi infláció szeptemberben csak 1,4 százalékra gyorsult az euróövezet átlagában az augusztusi, júliusi és júniusi 1,3-1,3 százalékról, ezt is nagyrészt a vámraktárakban visszatartott kínai textiláruk egyszeri, hiánykeltő hatása okozta.

Javult a fogyasztói hangulat

Az euróövezetben októberben harmadik hónapja javult az általános gazdasági közérzet, mérőszáma már csekély többségi bizakodást jelző 100,5 pontra emelkedett a szeptemberi 98,6 pontról és az augusztusi 97,8 pontról - közölte felmérésének eredményét az Európai Bizottság pénteken. A bizottság kommentárja szerint "a gazdaság túl van a tavaly ősz és az idei június közötti puha szakaszon".

A kilátások szempontjából legfontosabb fogyasztói hangulat mutatója mínusz 13 pontra javult a szeptemberi mínusz 14 és az augusztusi mínusz 18 ponthoz képest. Ezek a számok azt jelzik, hogy csökkent a borúlátók relatív többsége a bizakodók arányához képest.

A kiskereskedelemben a bizalmi mutató mínusz 4 pontra emelkedett a szeptemberi mínusz 8 és az augusztusi mínusz 9 pontról. Az ipari mutató mínusz 6 pont a szeptemberi mínusz 7 pont után, a szolgáltatási mutató plusz 15 pont a szeptemberi plusz 11 pont után. Ez utóbbi arra vall, hogy tovább nőtt a bizakodók relatív többsége a pesszimisták arányához képest.