Kuncze: 30 milliárd átcsoportosítható a büdzsében

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ-frakció álláspontja szerint mintegy 30 milliárd forint átcsoportosítására van lehetőség a jövő évi költségvetésben - mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője a pénteki budapesti frakcióülést követően.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ-frakció álláspontja szerint mintegy 30 milliárd forint átcsoportosítására van lehetőség a jövő évi költségvetésben - mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője a pénteki budapesti frakcióülést követően, amelyen részt vett Veres János pénzügyminiszter is.

Kuncze Gábor nem kívánt konkrétumokat mondani arról, hogy a költségvetés mely területeiről vennének el pénzt. Annyi közölt csupán: "számos forrást soroltunk fel, (...) legalább 30 milliárd forintnyi mozgásteret látunk, ám ezekről egyeztetni kívánunk, és meg kívánunk egyezni az MSZP-frakcióval és a Pénzügyminisztériummal".

Az SZDSZ frakcióvezetője elmondta: "nem titok, hogy (...) feszültségpontokat látunk az oktatási normatívák esetében, a művészeti oktatásnál, a nemzetiségi oktatásnál, kollégiumi normatíváknál, a kistérségi együttműködést ösztönző normatívák esetében, de látunk problémákat bizonyos szociális normatíváknál is". Emellett több olyan kisebb tétel is van, amelyek pozícióján javítani szeretnénk - tette hozzá Kuncze Gábor.

"Azt látom, hogy az MSZP és az SZDSZ frakció körülbelül ugyanott látja a gyenge pontokat és a megoldásokat is" - mondta Kuncze Gábor. A frakcióvezető hozzátette: az SZDSZ mindenképpen ragaszkodik az önkormányzati normatívák egy részének korrigálásához, illetve fontosnak tartják a szociális normatívák pozíciójának javítását. Az ehhez szükséges forrásokat azonban meg kell találni a költségvetésen belül - mondta Kuncze Gábor.

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan terület amelynek nagyobb támogatása érdekében a kenyértörés határáig is elmennek a koalíciós partnerrel szemben, Kuncze Gábor úgy válaszolt: "nem a kenyértörés itt az érdekes, hanem a megoldások megtalálása".

A pártelnök közölte: az SZDSZ-frakció - ragaszkodva korábbi elhatározásához - nem ad be semmiféle olyan módosító indítványt, amely akár a hiányt, akár a kiadási oldalt növeli. A frakciók közösen nyújtják be a módosító indítványokat az egyeztetések után. Egyeztetés egyébként lesz még az MSZP frakcióval és a Pénzügyminisztériummal is - mondta Kuncze Gábor.

Veres János pénzügyminiszter a frakcióülést követően közölte: a jövő héten tudható meg, hogy az SZDSZ mely javaslatait támogatja és mely javaslatait utasítja el.