A vártnál is több mobilt adnak el idén

Vágólapra másolva!
A 2005-ben eladott mobiltelefonok számát illető korábbi prognózist ismét felfelé módosította a Gartner, szakági piackutató. A korábbi, közel 780 milliós becslés egyébként már szintén egy év közben fölfelé változtatott szám volt.
Vágólapra másolva!

Az idén rekordmagasságba szökik fel a mobiltelefonok értékesítése, 810 millióra, a Gartner szakági piackutató legújabb, ismét felfelé módosított becslése szerint. A cég korábban 779 millió készülék eladását jósolta világszerte. A növekedés elsősorban Európára, Észak-Amerikára, valamint a feltörekvő országokra koncentrálódik.

A harmadik negyedben rekordmennyiségű, 205,4 millió készüléket adtak el, 22 százalékkal többet az egy évvel korábbi 168 milliónál. A legnagyobb gyártó továbbra is a Nokia, a második a Motorola, majd a Samsung Electronics és a Sony Ericsson következik.

A piacvezető Nokia 1,6 százalékkal 32,6 százalékra növelte piaci részesedését. A legnagyobb növekedést a Motorola könyvelhette el, piaca 13,5 százalékról 18,7 százalékra emelkedett. A Samsung részesedése 12,5 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 13,7 százalékról.