Leállhat a Fed kamatemelési sorozata

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed három héttel ezelőtti ülésének nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve szerint továbbra is fennáll az infláció növekedésének a kockázata, de többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a túl sokáig tartó kamatemelés is károkat okozhat.
Vágólapra másolva!

A jegyzőkönyv szerint a további kamatdöntések során már jobban oda kell figyelni a makrogazdasági adatokra. Ezek alapján több szakértő úgy véli, hogy a Fed kezdi felkészíteni a piacokat arra, hogy hamarosan leáll a tavaly június óta tartó kamatemelési sorozatával.

A Fed november 1-én 4,00 százalékra emelte az alapkamatot, amit tavaly június óta 12 alkalommal, mindegyik esetben 25 bázisponttal növelt. A jegyzőkönyv szerint a kamatalakító Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) tagjai úgy vélték, hogy a maginfláció és a munkaerőköltség alakulása kedvező irányba halad, de továbbra is fennáll a veszélye az infláció növekedésének.

A FOMC november 1-i közleménye szerint a hurrikánoknak csupán mérsékelt hatása volt a gazdaságnövekedésre, ugyanakkor nagyobb aggodalmat okoz, hogy milyen következményei lesznek a hurrikánoknak az energiaárakra, miután a Mexikói-öbölben számos olajfeldolgozót le kellett állítani.

A FOMC legközelebb december 13-án ülésezik. Ezután már csak egyszer, január 31-én elnököl a Fed jelenlegi vezetője, Alan Greenspan, akinek a megbízatása január végén lejár. George Bush amerikai elnök Ben Bernanke-t javasolta a tisztség betöltésére. A szenátus bankbizottsága szintén támogatja Bernanke kinevezését, de még a szenátusnak is döntenie kell a kérdésben.

Az amerikai állampapírok elsődleges forgalmazóinak véleménye szerint január végéig a Fed 4,50 százalékra emeli az irányadó kamatot. Ezen kívül mintegy 50 százalékos esélyt látnak arra, hogy március 28-án, amikor először ülésezik a FOMC Bernanke irányítása alatt, a kamatszint további 25 bázisponttal 4,75 százalékra nő.