A lengyelek 2009-ben indítanák az ERM-II.-t

Vágólapra másolva!
A lengyelek 2009-ben terveznek belépni az euró előszobájának számító ERM-II.-be. A leköszönő kormány szerint a jövőre az euró-követelmények közelébe kerül az államháztartási hiány - ez nyomás alá helyezheti az új kormányzatot, hogy óvatosan bánjon a büdzsével. AZ új, konzervatív kormányfő azonban kijelentette, hogy a ciklus alatt nem tervezi az euró bevezetését.
Vágólapra másolva!

Lengyelország várhatóan 2009 végéig viszi be a zlotyt az előírt legalább két évre az euróövezet előszobájának számító ERM-II. árfolyam-mechanizmusba. "Úgy hiszem, hogy Lengyelország belépése az ERM-II.-be lehetséges a mostani parlamenti ciklusban, amely 2009-ig tart" - mondta a lengyel miniszterelnök gazdasági főtanácsadója, Marek Zuber hétfőn a Reuters hírügynökségnek.

Október végén a leköszönő lengyel pénzügyminiszter azt mondta, hogy a lengyel államháztartás hiánya jövőre a várakozások szerint a GDP 2,8 százalékára csökken az idei, várhatóan 3,4 százalékról, mindkét esetben a nyugdíjreform körülbelül 2 százalékpontos hatása nélkül számolva.

Ez nyomás alá helyezi az új, konzervatív kormányt, hogy jövőre óvatosan bánjon a kiadásokkal, azonban a támogató kisebb, populista pártok az ellenkező irányba terelnék a költségvetési politikát, mondják elemzők.

Az új kormányfő már mindenesetre gondoskodott róla, hogy az euró bevezetésének kényszere ne korlátozza a deficitpolitikát. November elején azt mondta, hogy az euró bevezetését vagy bevezetése dátumának kijelölését a jelen négyéves parlamenti ciklusban nem tervezi. Kazamierz Marcinkiewicz miniszterelnök szerint nincs szükség időpontok kitűzésére, nem látja értelmét, annál is kevésbé, mert az új kormány fontosabbnak tartja a gazdasági növekedés ösztönzését és a munkanélküliség csökkentését.

Megerősítette ugyan, hogy kormánya ragaszkodni akar a költségvetési hiány csökkentéséhez jövőre, de elbizonytalanította a piacot afelől, vajon kisebb lehet-e majd a hiány annál a 32,6 milliárd zlotynál, amit az előző kormány tervezett jövőre.

A lengyel konzervatívok már korábban is hangoztatták kétségeiket az euró gyors bevezetésének szükségessége iránt. A szeptemberi választások után az elemzők többsége már 2-3 évvel elhalasztotta a lengyel euróövezeti belépő lehetséges dátumát a befektetők és a korábbi kormányzat által elképzelt 2010-ről.