Vágólapra másolva!
Brüsszelben sikerrel zárult az Európai Unió 2006-os költségvetéséről folyó egyeztető tárgyalás a tagországok kormányait képviselő tanács és az Európai Parlament között. Ezek után nincs akadálya, hogy két hét múlva megszavazzák, majd az Európai Parlament és a tanács közösen aláírja az unió közös jövő évi költségvetését.
Vágólapra másolva!

Megszületett az Európai Unió 2006-os költségvetése - jelentette be csütörtökön az EU soros elnöksége és Fazakas Szabolcs (MSZP), az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának magyar elnöke, miután Brüsszelben sikerrel zárult az egyeztető tárgyalás a tagországok kormányait képviselő tanács és az Európai Parlament között.

Az intézményközi tárgyalások a múlt héten szakadtak meg, mert - mint Fazakas Szabolcs és korábban Surján László (Fidesz-MPSZ) jelezte - "a parlament következetesen kiállt céljai mellett". Az egyeztetésen azonban "sikerült elfogadtatni a parlament szempontjait", így nincs akadálya annak, hogy két hét múlva a strasbourgi plenáris ülésen megszavazzák, majd az Európai Parlament és a tanács közösen aláírja a 2006-os költségvetést.

Fazakas Szabolcs hangsúlyozta, a költségvetés tető alá hozásának jelentősége nemcsak abban van, hogy elfogadták a parlament számos technikai jellegű javaslatát, de abban is, hogy a kifizetések terén túlléptek mind a tavalyi, 2005-ös költségvetés, mind a 2007-2013-as költségvetési perspektíva Luxemburgban megvitatott kompromisszumos javaslatának értékein. "Ez jó alap lehet a várhatóan mielőbb meginduló tárgyalásokhoz a 2007-2013-as költségvetésről" - értékelte. Egyúttal megmutatja szerinte, hogy a parlament következetes álláspontja eredményre vezet.

Az összes kiadások értéke a megállapodás szerint megközelítheti a 112 milliárd eurót - a költségvetés valamivel fölötte marad a jelképesnek tekintett egy százaléknak az uniós össztermékhez képest.

A költségvetés azon ügyek közé tartozik, amelyekről az Európai Parlament hivatott dönteni a miniszteri tanács előterjesztése alapján. Az eredeti költségvetési javaslatot az EP nem tartotta elégségesnek, és egyes területekre - például a külpolitikai kérdésekre, a kis- és középvállalatok segítésére, kutatási és oktatási programokra, illetve az elmaradottabb régiók gyorsabb felzárkózásának segítésére - a tervezettnél nagyobb összegeket kért.

Az EP követelésére kapott helyett a költségvetésben az előre nem látható eseményekkel kapcsolatos kiadásokra elkülönített rugalmassági alap, mintegy 230 millió euróval. Cserében a parlament hozzájárult a közös kül- és biztonságpolitika területén több mint 20 millió eurós kiadásemeléshez.