Nehéz évet zárt a zöldség-gyümölcs ágazat

Vágólapra másolva!
A zöldség-gyümölcs ágazat életét az idén az uniós követelményekre való helyenkénti felkészületlenség, és a rossz időjárás nehezítette. Az idén várhatóan 2,5 millió tonna lesz az össztermés, szemben a tavalyi 2,9-cel. Gráf József FruitVeB szakmai szervezetnek ígéretet tett arra, hogy 25 millió forinttal támogatja a zöldség-gyümölcs ágazat marketingjét. A miniszter ígéretet tett arra, hogy még az idén kifizetnek minden elmaradt támogatást.
Vágólapra másolva!

Nehéz évet zárt az idén a zöldség-gyümölcs ágazat, mivel alkalmazkodnia kellett az uniós körülményekhez, ám erre nem minden esetben volt felkészülve, és az időjárás sem kedvezett a termelőknek - mondta Szabó József a FruitVeB Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke pénteken Budapesten.

A szervezet évzáró, évértékelő konferenciáján Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb ágazatának nevezte a zöldség-gyümölcstermesztést és ígéretet tett arra, hogy az ágazatot a szaktárca lehetőségeihez képest támogatja. Ennek jele az is, hogy marketingre mintegy 25 millió forintot biztosít a zöldség-gyümölcstermelőknek a minisztérium - mondta Gráf József.

A szakemberek örömmel fogadták a marketing hathatós támogatására tett ígéretet, szerintük ez az egyik sarkalatos pontja, hogy a magyar zöldség-gyümölcs ágazat sikeres lehessen bel-és külföldön. A miniszter ígéretet tett arra is, hogy a továbbiakban ugyanúgy mint eddig hathatósan támogatja az agrártárca a magyar termékek piacra jutását bel- és külföldön egyaránt.

Az idén 2,5-2,6 millió tonna lesz várhatóan az össztermés az ágazatban, a múlt évi 2,8-2,9 millió tonna után. A terméskiesés elsősorban a kedvezőtlen időjárás számlájára írható - - mondta Mártonffy Béla a szakmaközi szervezet és terméktanács ügyvezető igazgatója.

Az agrártárca irányítója közölte: a zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése érdekében a szakemberekkel egyetértésben belátható időn belül kétszeresére kívánják növelni a fóliasátras, illetve üvegházas termőterület nagyságát Magyarországon.

Szabó József hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nem a tömeg-, hanem a minőségi áruval kell versenyeznie az unió piacán, amihez elengedhetetlen a háttér infrastruktúra létrehozása is. Példaként említette a csomagoló és logisztikai központokat, amelyekből csak néhány működik Magyarországon, a szükséges 15-20 helyett.

A termelői szervezetekről szólva az elnök közölte, hogy azok csak megfelelő anyagi háttérrel tudnak tovább fejlődni. Ezért szükségesnek tartotta, hogy a számukra adható támogatás folyamatos legyen.

Gráf József a tanácskozáson elmondta: a gazdálkodóknak járó valamennyi elmaradt támogatást még ebben az évben kifizetik, mivel az unióból megérkezett ezen támogatások anyagi fedezete. Így többek között a Termelői Értékesítő Szervezetek támogatására szolgáló, eddig ki nem fizetett - mintegy 1,5-2 milliárd forint - ugyancsak a gazdálkodókhoz kerül.