Stella-díj: kártérítés a tolvajnak, betörőnek

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban évente kisorsolják a Stella-díjat. Eme kitüntetés a 81 éves Stella Liebeck előtt tiszteleg, aki sikeresen perelte 2,9 millió dollárra a McDonald's étteremláncot, miután harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a magára öntött kávétól. A díj eddigi nyerteseiről közöl összeállítást a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A díjra sokan neveznek évről évre. Kathleen Robertsonnak (Austin, Texas) 780 ezer dollárt ítélt meg a bíróság, mert egy bútorboltban átesett egy szaladgáló kisgyereken, és eltörte a bokáját. Az üzlet tulajdonosát meglepte a döntés, hiszen a szaladgáló kisgyerek Kathleen Robertson gyermeke volt.

A tizenkilenc éves Los Angeles-i Carl Truman 74 ezer dollárt és orvosi kiadásainak megtérítését kapta, mert a szomszédja áthajtott a kezén Honda Accordjával. Mr. Truman nem vette észre, hogy valaki ül a kocsi kormányánál, miközben megpróbálta ellopni a dísztárcsákat.

Terrence Dickson (Bristol, Pennsylvania) kifelé tartott abból a házból, ahova betört. A garázson keresztül próbált kijutni, de mivel az ajtónyitó automatika meghibásodott, nem tudott az akadályon túljutni. Természetesen megpróbált visszajutni a házba, de a garázst és a házat összekötő ajtó automatikusan bezárult, miután becsukta maga mögött. A ház tulajdonosa éppen nyolcnapos vakációjat töltötte, ezért Mr. Dickson ezen időre a garázs rabja maradt. Egy rekesz üdítőn és egy nagy zsák kutyatápon élt. Beperelte a tulajdonos biztosítóját, mert túlzott mentális kínokat élt át. A bíróság félmillió dollár kártérítést ítélt neki.

Jerry Williams (Little Rock, Arkansas), közel tizenötezer dollárt és orvosi kiadásainak megtérítését nyerte, mert a szomszéd vadászkutyája megharapta a fenekét. A kutya a szomszéd bekerített kertjében volt láncon. A kártérítes kevesebb volt, mint várták, mert a bíróság úgy érezte, hogy a kutyát enyhén provokálta Mr. Williams azzal, hogy folyamatosan légpuskával lőtte.

Egy philadelphiai éttermet 113 ezer dollár kártérítés megfizetésére köteleztek, miután Amber Carson (Lancaster, Pennsylvania) elcsúszott a földre öntött röviditalon és eltörte a farkcsontját. Az ital azért volt a földön, mert Ms. Carson fél perccel korábban a barátjára öntötte, miközben vitatkoztak.

Kara Walton (Claymont, Delaware) sikeresen perelte egy diszkó tulajdonosát, mert leesett a toalett ablakából, és kitörte két első fogát. Ms. Walton megpróbált lelépni a szórakozóhelyről a WC-ablakon keresztül, ugyanis nem akarta kifizetni a háromszázötven dolláros számlát. Tizenkétezer dollárt és fogászati kiadásainak megtérítését ítélte meg számára a bíróság.

Merv Grazinski (Oklahoma City, Oklahoma) vett egy vadiúj, 32 láb (majdnem tíz méter) hosszú Winnebago lakókocsit. Első útján hazafelé az autópályán beállította a sebességet 110 km/órára, majd elhagyta a vezetőülést és hátrament, hogy készítsen egy kávét. Mint az várható volt, a lakókocsi letért az autópályáról, felborult és összetört. Mr. Grazinski beperelte a Winnebagót, mert nem jelezték a használati utasításban, hogy menet közben nem hagyhatja el a vezetőülést. A bíróság egymillió 75 ezer dollárt és egy új lakókocsit ítélt meg a "károsultnak". Ezek után a cég megváltoztatta a használati útmutatást.