Bejött a reform a szlovákoknak

Vágólapra másolva!
Felére csökkent a költségvetési deficit Szlovákiában. Az egykulcsos adórendszert sikeresen vezette be az ország, ugyanakkor a kiadási oldalt is sikerült megfogni. Az adóbevételek mintegy tíz százalékkal nőttek Szlovákiában. A többletbevételek előre nem tervezett kiadások finanszírozását tették lehetővé Szlovákia számára - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Komoly sikert hoztak Szlovákiában a gazdasági reformok. A központi költségvetés hiánya a tervezett 61,52 milliárd korona helyett csak 33,89 milliárd korona volt 2005-ben. az egykulcsos adórendszer bevezetésének köszönhetően az ország olyan bevételekhez jutott, amelyekkel korábban nem számolt.

Az adóbevételek 222,6 milliárd koronára nőttek, ez tíz százalékkal több a 2004-ben beszedett adónál. Ivan Miklos pénzügyminiszter szerint a gyors gazdasági növekedésnek a köszönhető az adóbevételek ilyen mértékű növekedése. Pozsony szerint 2006-ban 4,2 százalékon marad a GDP arányos deficit, 200-ben pedig elérik az euró csatlakozáshoz szükséges három százalékot. Szakértők azonban kétlik a további hiánycsökkentést, ugyanis 2006-ben választásokat tartanak Szlovákiában.

A többletbevételeknek köszönhetően a szlovák állam olyan többletkiadásokat engedhetett meg magának, amelyek eredetileg nem szerepeltek a költségvetésben. Ilyen volt például a KIA autógyárnak nyújtott 1,6 milliárd koronás pótlólagos támogatás.