Lemondott a lengyel pénzügyminiszter

2006.01.07. 10:18

Teresa Lubinska három nappal Andrzej Mikosz kincstárügyi miniszter lemondása után távozik a jobboldali kormányból, helyére valószínűleg Zyta Gilowskát, a liberális Polgári Platform (PO) volt vezetőjét nevezik majd ki.

Lemondott Teresa Lubinska lengyel pénzügyminiszter, akinek helyére Zyta Gilowskát, a liberális Polgári Platform (PO) volt vezetőjét nevezik majd ki - közölték pénteken varsói kormányzati források. Tájékoztatásuk szerint Lubinska pénteken nyújtotta be lemondását.

"Zyta Gilowska lesz az új pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes" - mondta az egyik kormányzati tisztségviselő. A hírt más forrásból is megerősítették.

Lubinska három nappal Andrzej Mikosz kincstárügyi miniszter lemondása után távozik a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette kisebbségi kormányból. Lubinska a közelmúltban elbizonytalanította a lengyelországi befektetőket a külföldi tulajdonban lévő szupermarketek elleni támadásaival, valamint azzal, hogy a kormányfő ellenvetéseit sutba vágva növelni kívánta az idei költségvetési hiányt.

Gilowska évekig a Polgári Platform gazdaságpolitikai vezetője volt. A PO - ellentétben a Kazimierz Marcinkiewicz vezette kisebbségi kormánnyal - támogatja nagyszabású gazdasági reformok végrehajtását és az euró gyors lengyelországi bevezetését.

A PiS és a PO egyaránt a Szolidaritás-mozgalomból nőtt ki. A tavaly őszi parlamenti választásokon a két párt megsemmisítő vereséget mért az addig kormányzó baloldalra. A PiS és a PO kormányalakítási tárgyalásokat is folytatott, de ezek nem vezettek eredményre, így a PiS egymaga alakított kisebbségi kormányt, számítva arra, hogy a PO a parlamentben kívülről támogatja majd.

A lengyel kisebbségi kormány jelenleg azért küzd, hogy biztosítsa a parlamenti többséget az idei költségvetésről a jövő hétre tervezett parlamenti szavazáson. Amennyiben a törvényhozás elutasítja a büdzsé tervezetét, előfordulhat, hogy már áprilisban újabb parlamenti választásokat kell tartani Lengyelországban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK