Tovább csökken az olaj ára

Vágólapra másolva!
Tovább csökkent a kőolaj ára szerdán. Az iráni atomprogramot és a nigériai fegyveres szabotázsokat eddig jól ellensúlyozza az, hogy a szaudiak bejelentették: növelik a termelést, ráadásul az amerikai tél sem túl kemény. A West Texas Intermediate 66,78 dollár, míg a Brent 65,03 dollár volt hordónként szerdán.
Vágólapra másolva!

Szerdán tovább olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, miután a világpolitikai bonyodalmak - az iráni atomprogram, a nigériai fegyveres szabotázsakciók - árhatását enyhítette a szaúdi bejelentés, hogy szívesen növelik az exportot és az OPEC sem fogja csökkenteni termelését belátható ideig. A viszonylag enyhe észak-amerikai időjárás és az amerikai stratégiai tartalékok múlt heti növekedését jósló elemzői vélemények is gyengítik az árnyomást jelenleg.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, márciusi határidőre szerda reggel hordónként (159 liter) 66,78 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS-jegyzésében, 28 centtel olcsóbb a keddi New York-i zárónál. Hajnalban előbb 32 centtel, majd 25 centtel volt olcsóbb a keddi zárónál. Kedden hordónként 67,06 dolláron zárt New Yorkban, 1,04 dollárral olcsóbban, mint hétfőn. Hétfőn 38 centtel olcsóbbodott, pénteken 1,29 dollárral drágult, csütörtökön 94 centtel drágult, múlt szerdán 69 centtel olcsóbbodott, múlt kedden 2,36 dollárral drágult a NYMEX-en.

A West Texas Intermediate áprilisra kedden hordónként 67,65 dolláron zárt a NYMEX-en, 1,02 dollárral olcsóbban, mint hétfőn. Hétfőn 29 centtel olcsóbbodott, pénteken 1,27 dollárral drágult, csütörtökön 96 centtel drágult, múlt szerdán 70 centtel olcsóbbodott, múlt kedden 2,29 dollárral drágult.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta szerda reggel hordónként 65,03 dollár volt a legközelebbi, márciusi határidőre az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 31 centtel olcsóbb a keddi zárónál. Hajnalban előbb 34 centtel, majd 40 centtel volt olcsóbb a keddi zárónál. Kedden hordónként 65,34 dolláron zárt, 82 centtel olcsóbban, mint hétfőn. Hétfőn 27 centtel olcsóbbodott, pénteken 1,20 dollárral drágult, csütörtökön 1,04 dollárral drágult, múlt szerdán 71 centtel olcsóbbodott, múlt kedden 1,72 dollárral drágult.