Újabb dioxinbotrány tört ki Nyugat-Európában

Vágólapra másolva!
Újabb dioxinfertőzlés tört ki a nyugat-eurpai baromfipiacon. A Németoszágból kiinduló fertőzés mögött ugyan az a szennyezett takarmányt árusító cég áll, amely a hét évvel ezelőtti első dioxinjárványt okozta. A magyar baromfitenyésztők nem tudják kihasználni a helyzetet, ugyanis nyugaton a lengyel csirke kelendőbb - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Újabb dioxinfertőzés tört ki Nyugat.Európában: több száz baromfitelepet kellett bezárni, mert fertőzött takarmányt találtak. A Népszabadság informűációi szerint most kisebb a veszély, mint négy évvel ezelőtt, egyelőre sehol nem rendeltek el kényszervágásokat.

A fertőzés mögött ismét az a belga takarmánycég áll, amely a hét évvel ezelőtti nagy járványt robbantotta ki. 1999-ben Belgiumban több millió csirkét kellett leölni, mert megfertőződtek a Profat cég takarmányától.

Belgiumban négyszáz, Hollandiában 275, Németországban pedig hét üzemet vizsgálnak az állat-egészségügyi és fogyasztóvédelmi hatóságok. A fertőzést állítólag egy rosszul működő szűrő okozta, így került a rákkeltő dioxin a tenyészállatok takarmányába. Az üzemek bezárása, illetve az ott tenyésztett csirkékre és sertésekre vonatkozó eladási tilalom főként az elővigyázatosságot szolgálja. A hollandok és a belgák ugyanakkor attól tartanak, hogy a fertőzött hús már régen a boltokban van.

A magyar baromfitenyésztők nem tudják kihasználni a nyugat-európai piacon bekövetkezett kiesést. A nagy importőrök ugyanis inkább a lengyel csirkét veszik, hogy pótolják a telepbezárások miatt kieső húst. Ráadásul a lengyel-német határ közelében már német beruházásból épülnek a tenyésztőtelepek - ez pedig jobban megéri, mint magyarországi csirkét importálni Németországba.