Gyorsítana az agrártámogatásokon Brüsszel

Vágólapra másolva!
A brüsszeli javaslat értelmében az Európai Bizottság egyszerűsítené és gyorsítaná a közösségi és állami agrártámogatások kifizetését. Jelenleg a bajba jutott termelők csak jelentős késéssel juthatnak hozzá a forrásokhoz.
Vágólapra másolva!

Az európai uniós tagállamoknak meg kell adni azt a lehetőséget, hogy támogassák azon agrártermelőiket, akiknek termésében vagy állatállományában a rossz időjárás, illetve valamely állati vagy növényi betegség kárt tesz - véli az Európai Bizottság (EB). Az Európai Unión belül eddig csak akkor volt kiutalható állami támogatás, ha arra Brüsszel is áldását adta, de az új javaslat szerint a rossz időjárás, illetve betegség miatt megítélt szubvenció esetében nem lesz szükség az EB előzetes hozzájárulására - olvasható a Napi Gazdaságban.

A tegnap felvetett módosításokra azért lenne szükség, mert a jelenlegi szabályozás szerint az EB egy komplex vizsgálat keretében dönti el, hogy az adott tagállam adhat-e támogatást a bajba jutott termelőknek, akik így csak jelentős késéssel juthatnak hozzá a forrásokhoz. A brüsszeli terv szerint 2010-től csak azok az agrártermelők igényelhetnének állami támogatást, akik éves termelésük felének erejéig biztosítást kötnek természeti károk ellen. A brüsszeli javaslatot a tagállamoknak is meg kell szavazniuk, így az legkorábban jövő januárban léphet életbe.

Nyilvánosságra hozná az Európai Unió (EU) közös agrárpolitikája végső haszonélvezőinek nevét Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és Siim Kallas igazgatásért felelős európai biztos. Tavaly az EU összesen 43,5 milliárd eurót költött mezőgazdasági szubvenciókra, ami a közösségi költségvetés több mint 40 százaléka. Három tagország - Dánia, Svédország és Hollandia - kivételével a támogatásban részesülők neve, címe, illetve a kapott támogatási összeg nagysága egyelőre még titkos.