Reformok hozzák az eurót Szlovákiának

Vágólapra másolva!
A Szlovákiában a közelmúltban végrehajtott adóreform és a költségvetésben hozzá kapcsolódóan megvalósított átalakítások megalapozzák azt, hogy az országban 2009-ben a koronát felváltsa az euró - mondta Ludovít Ódor, a szlovák nemzeti bank kutatási osztályának igazgatója.
Vágólapra másolva!

A szlovák jegybanki vezető a Magyar Nemzeti Bankban szerdán tartott zárkörű előadást az északi szomszédos országban végrehajtott adóreform hatásairól, majd azt követően nyilatkozott a Magyar Távirati Iroda munkatársának

Ludovít Ódor elmondta: a végrehajtott adóreform előkészítése és megvalósítása egy évet vett igénybe a döntéstől a bevezetéshez szükséges összes lényeges törvény elfogadásáig.

Az egykulcsos, mind a személyi jövedelemadózásban, mind az általános forgalmi adózásban 19 százalékos kulcsot alkalmazó adószisztéma során a szlovák kormány igyekezett az adózásból a kedvezményeket, kivételeket kivenni. Ezzel együtt a szlovák adórendszerben az egy kulcsra áttéréssel párhuzamosan kiszélesítették az adóalapot.

"A központi büdzsé bevételei ugyan csökkentek, de nem akkora mértékben, mint azt eredetileg várta a kormányzat az új adórendszerre való áttérés során".

Úgy tűnik, hogy napjainkra a közvélemény is elfogadta az egykulcsos adószisztémát - mondta a szlovák jegybank-igazgató.

Szlovákiában most hozták nyilvánosságra azt, hogy 2005 negyedik negyedévében a GDP kiugróan magas növekedési rátát, 7,5 százalékot ért el, miközben az eredeti, egész évre vonatkozó prognózis a GDP bővülésére 5,7 százalékos volt.

A jegybanki igazgató utalt arra, hogy a GDP-hez mért államháztartási hiányt jelentős mértékben le fogják szorítani a következő években. Az idén várhatóan 2,9 százalék lesz, jövőre pedig 1,6 százalékot ér el az államháztartási hiány a GDP-hez mérten, miközben az ez évi GDP-bővülést 6,2 százalékra, 2007-ben pedig 6,9 százalékra valószínűsítik. Így bevezethető lesz az euró 2009-ben Szlovákiában - vélte az igazgató.