Kakaóhiányt okozhat az ázsiai fogyasztás

2006.02.23. 7:11

Kakaóhiányhoz és ezáltal az árak megugrásához vezethet az ázsiai kereslet drámai növekedése a következő öt évben - figyelmeztet a Barry Callebaut, a világ legnagyobb kézzel gyártott csokoládé-előállítója. Míg egy átlagos európai évente 2 kilogramm csokoládét eszik meg, egy kínai egyelőre mindössze 200 grammot, ám fogyasztásuk viharos gyorsasággal nő.

"Ha az ázsiai piacokon tovább folytatódik a csokoládéfogyasztási boom, a következő öt-tíz évben a kereslet túlszárnyalhatja a készleteket" - nyilatkozta Patrick de Maeseniere, a Barry Callebaut vezérigazgatója a Financial Times németországi számában.

A kakaócserjék csak egy szűk sávban nőnek az Egyenlítő mentén. Egy növénynek legkevesebb ötévesnek kell lennie, mielőtt termése szüretelhető. Ha a kakaó-termékek iránti kereslet továbbra is ilyen élesen növekszik, akkor a gyártók nem lesznek képesek lépést tartani a szállítási megrendelésekkel.

"A kakaópiac kínálati oldala nem elég rugalmas ahhoz, hogy reagálhasson az igények ilyen bővülésére. Egyszerűen túl sokáig tartana, amíg az új cserjék felnőnének és termést hoznának" - mondta Christoph Eibl az árukereskedelmi részleg igazgatója a Tiberius Tőkemenedzsmentnél. Jelenleg egy átlagos európai évente 2 kilogramm csokoládét fogyaszt, Kínában viszont mindössze 200 grammot.

A Barry Callebaut a világ kakaótermésének mintegy 15 százalékát vásárolja meg és dolgozza fel. A svájci cégnél úgy vélik, a táplálkozási szokások megváltozása vezetett oda, hogy Kínában, Indiában és Indonéziában meredeken növekszik a csokoládéfogyasztás.

A cég további növekedési lehetőségeket lát Ázsiában és a kelet-európai piacon. A társaság számításai szerint Kelet-Európában a következő öt évben a fogyasztói potenciál évi négyszázalékos növekedése várható. Az ázsiai térségben azonban akár évi 25 százalékos keresletbővülés sem elképzelhetetlen, ezen belül a kínai kereslet évente akár 30 százalékkal is emelkedhet.

Spekulációs hullámok

"Amint körvonalazódni kezd egy lehetséges kakaóhiány, a spekulátorok még magasabbra nyomhatják az árakat" - mondta Gerhard Single, az egyik érintett bank árukereskedelmi elemzője. A készletek zsugorodásának eredményeképpen a kakaó árának emelkedése várható.

A kakaópiacot évek óta újabb és újabb spekulációs hullámok érik el. "Eddig minden politikai hír nagy kilengéseket okozott" - mondta Eibl, utalva például Elefántcsontpartra. Ebben az országban, amely a nyerskakaó mintegy 40 százalékát állítja elő, 2002 óta polgárháború tombol.

Forrás: tcnj.edu
A csokoládé legfontosabb alapanyaga

A kakaóárak esetleges meglódulása a csokoládé árára is hatnak majd -véli de Maeseneire. Valójában persze az árak nem ugyanazon a szinten állnak. A kakaó ugyanis csak egy kis részét (mintegy tíz százalékát) teszi ki a csokoládé összköltségeinek. Ezért például, a kakaó árának 20 százalék körüli emelkedése azt jelenti, hogy a csokoládé termékek ára két százalékkal emelkedik.

Korábbi tapasztalatok is tanulságosak lehetnek az üzletág számára. Itt van például a földimogyoró-piac, a csokoládé termékek ugyancsak fontos nyersanyaga. Az elmúlt hónapokban a gyártóknak gyorsan emelkedő alapanyagárakkal kellett versenyezniük. Ma háromszor olyan magas árak vannak mint két évvel ezelőtt.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK