Szociális csomaggal zsarolják a lengyel kormányt

Vágólapra másolva!
Megbuktathatják külső támogatói a lengyel kormányt. A Marcinkiewicz kabinetet kívülről támogató kis radikális pártok szociális intézkedéseket próbálnak behajtani a kormányzaton - írja a PoloniaPress. A kormányzó Jog és Igazságosság párt még több terhet akar rakni az amúgy is csődközelben lévő lengyel egészségügyre.
Vágólapra másolva!

Könnyen meglehet, hogy felborul a lengyel stabilizációs egyezmény, amelyet a kisebbségben kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt kötött két kisebb szélsőséges párttal, annak érdekében, hogy meglegyen a parlamenti többséghez szükséges külső támogatottsága. A populista Önvédelem párt vezére, Andrzej Lepper ugyanis bejelentette, hogy elege van pártjának semmibe vételéből, és abból, hogy a kormánypárt nem konzultál velük fontos döntések előtt - írja a PoloniaPress.

A PiS az Önvédelem párttal és a szélsőséges Lengyel Családok Ligájával (LPR) egy évre szóló stabilizációs egyezményt írt alá, amelyben a kisebb pártok vállalták, hogy kívülről támogatják a kormánypártot. A PiS azonban azt lebegtette, hogy cserébe szociális követeléseknek tesz eleget. A szélsőségesek zsarolási szándékának felszínre kerülése csak idő kérdése volt.

Mivel a kormánypárt rendre elveti támogatóinak javaslatait, Lepper - amint az várható volt -kijelentette: az Önvédelem párt nem tekinthető hivatalos koalíciós partnernek, és nem is része a kormánynak, ezért nem vállal felelősséget az ország irányításából.

Lepper figyelmeztetett: "Legnagyobb sajnálatomra a stabilizációs egyezmény veszélyben van". Érvként arra hivatkozott, hogy a PiS nemzeti egészségügyi szolgálati szerződést akar rákényszeríteni az orvosokra, amelyben a doktorok anyagi követeléseit elhárítja, ugyanakkor az ellátás biztosítása érdekében még több terhet rakna az egészségügyiek vállára. A közelmúltban a délkelet-lengyelországi orvosok kamarája sztrájkot szervezett a méltatlanul alacsony fizetések miatt - egyes jelentések szerint az orvosok átlagkeresete a térségben 1500 zloty, alig százezer forint.

Lepper pártjának marginalizálását és szociális követeléseik figyelmen kívül hagyását nehezményezi, de tesz még egy kísérletet: a jövő hétre egyeztető tárgyalást kezdeményezett az államfő ikertestvérével, Jaroslaw Kaczynskivel, aki a kormánypárt elnöke, valamint Roman Giertych-el, a Lengyel Családok Ligájának vezetőjével. A költségvetést érintő többletkiadásokat azonban aligha fogadhat el a PiS, hiszen épp a héten érte Varsót szigorú bírálat Brüsszelből, amelyben a pénzügyi biztos szankciókat helyezett kilátásba a költségvetési hiány növekedése miatt.