Vizsgálnak néhány Széchenyi-terv kifizetést

2006.03.20. 7:53

Kóka János vizsgálatot rendelt el a Széchenyi-terv programjából 2002 április-májusában odaítélt 27,7 milliárd forinttal kapcsolatban. Ezeket az összegeket ugyanis már az elvesztett parlamenti választások ismeretében ítélték oda az Orbán-kormány idején.

A gazdasági és közlekedési miniszter bejelentése szerint felmerült a gyanúja, hogy a közpénzeket nem vállalkozásfejlesztési célra és részben bűnözői csoportoknak is juttatták.

A miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: négy napja, egy bejelentés kapcsán értesült arról, hogy egy vélhetően bűnözői érdekeltségű társaság 2002 április-májusában 87,7 millió forint támogatást kapott a Széchenyi-terv programjából törvénytelenül, ráadásul a cég akkor már felszámolás alatt állt.

Kóka János vizsgálatot rendelt el az Orbán-kormány "last minute" akciója keretében kifizetett közpénz felhasználásáról.

"Ha szükséges, akkor a támogatás átvevőinél csalás, sikkasztás gyanújával, a kifizető részéről pedig hanyag vagy hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tesz a tárca" - hangsúlyozta a miniszter.

A gazdasági miniszter kiemelte, hogy 2002 áprilisában és májusában 3 000 pályázó kapott 20 ezer forinttól 600 millió forintig terjedő támogatást. Szerinte erősen kétséges, hogy 3 millió forint alatt van-e értelme, megéri-e állami támogatást folyósítani.

"A 27,7 milliárd forint 10 százalékát egyáltalán nem gazdaságfejlesztési célokra költötték, ami a Széchenyi program alapvető célja lett volna. Így például 598 millió forintot fizettek ki akkor 94 egyházi intézménynek, 1,8 milliárd forintot kapott 159 önkormányzat és 382 millió forintot osztottak ki 70 kulturális intézmény között" - hangsúlyozta Kóka János.

KAPCSOLÓDÓ CIKK