Eladják a londoni atomerőművet

Vágólapra másolva!
Nagyarányú privatizációt tervez Gordon Brown, a brit pénzügyminiszter a következő évekre. Várhatóan eladják a brit állam atomerőmű társaságban meglévő részvénycsomagját, és az Uraneco urándúsítóban meglévő kisebbségi tulajdonrészüket- írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Jelentős bevételt, tizenöt-húsz milliárd fontot remél a pénzügyminiszter a most bejelentett vagyoneladások révén. "Zöld" adókedvezményekre, kutatásra és oktatásra költik majd a befolyó összeget. A most ismertetett 2006- 2007-es büdzsé jelentősen emeli az oktatásra és a kutatásra fordított pénzeket, egyúttal környezetbarátabbá teszi a gépjárművek adóztatását.

Az állam nukleáris érdekeltségei közül a British Energy atomerőmű-társaságban meglévő 65 százalékos részvénycsomag, a British Nuclear Group amerikai leányvállalata, a német és holland kormánnyal közösen birtokolt urándúsító (Urenco) brit kézben lévő 33 százaléka, valamint a Westinghouse nukleáris tervező és kivitelező cég kerülhet magánkézbe.

A rádiófrekvenciák közcélokra fenntartott harmadának részleges privatizálása szintén komoly bevételt hozhat. A majdnem félezer fogadóiroda mellett internetes szerencsejátékot is üzemeltető Tote pedig kedvezményes áron juthat a lóversenysportban érintett társaságok kezébe.

A most körvonalazott vagyoneladások mellett folytatódik a hosszú távú, 2010-ig összesen 30 milliárd fontnyi privatizációs program megvalósítása is. Ennek keretében különböző minisztériumok földterületektől és ingatlanoktól válnak meg. A listán katonai lőterek ugyanúgy szerepelnek, mint az autópályák melletti földsávok.

A brit pénzügyminiszter, Gordon Brown elmondta, a most A büdzsé kiadási oldalán Brown plusz 34 milliárdot irányzott elő az állami iskolák színvonalának emelésére, a magánintézetekkel szembeni lemaradás csökkentésére.

Az adórendszerben tervezett legfontosabb változás az, hogy a szennyezőanyag-kibocsátástól függően radikálisan - nullától 210 fontig differenciálják a gépjárművek fogyasztási adóját.

Emelnek egy sor egyéb környezetvédelmi vagy családi jellegű kedvezményt, és visszatérítik a műemlékek felújítása után fizetett áfát.

Az ellenzéki konzervatívok ugyanakkor hiányolták, hogy a szerintük válságban lévő egészségügy nem szerepel a kiemeltek között.