Pár száz forinttal drágulhatnak a kínai cipők

Vágólapra másolva!
Elenyésző hatása lesz annak a magyar piacon, hogy az EU dömpingvámot vet ki a kínai és vietnámi bőrcipőkre április 7-től - véli a Bőr- és Cipőipari Egyesülés igazgatója. A távol-keleti termékek árát valószínűleg csak pár száz forinttal emeli majd a vám.
Vágólapra másolva!

A Bőr- és Cipőipari Egyesülés igazgatója, Várszegi Árpád szerint Magyarországon nem lesz jelentős hatása az Európai Bizottság által tervezett vámnak. Az igazgató szerint ennek oka az, hogy Európát a kínai termékek beáramlásának sokkja csak most éri el, míg Magyarországon ennek hatása már 10 éve jelentkezett.

A vám hatása azért is elenyésző a magyar piacon, mert a vámot nem vetik ki a magyar importban nagy mennyiséget képviselő nem bőr felsőrészű cipőkre, illetve a gyermek- és sportcipőkre. A távol-keleti termékek árát valószínűleg csak pár száz forinttal emeli majd a vám - mondta Várszegi Árpád.

A magyar termelő cégek 95 százalékban európai exportra termelnek, így a vámnak azért lesz közvetett hatása a magyarországi termelésre is - tette hozzá.

Néhány év alatt a kínai import miatt összesen mintegy 120 cég szűnt meg Magyarországon, a foglalkoztatottak száma pedig több ezer fővel csökkent. Az egyesülés adatai szerint 2005-ben a magyar textilgyártás 12, a ruházatgyártás csaknem 20, a bőr- és cipőgyártás pedig 10 százalékkal esett vissza.

A magyarországi piacra kerülő bőr-, cipő, és textilipari termékek 65 százaléka érkezik a Távol-Keletről, és ezek vevőköre stabilizálódott. Jelentősebb változás csak akkor lenne várható, ha Magyarországon az életszínvonal tartósan magasabb szintre emelkedne.

Az unió által meghozott döntések is segíteni fogják a magyar piac és ágazat fejlődését - mondta Veres János pénzügyminiszter szombaton a Nemzetközi Bőr- és Cipőhét megnyitóján, az unió által április 7-től a kínai és vietnami bőrcipőkre kivetendő dömpingvámra utalva.