Bezárják a ciánszennyezésért felelős bányát

2006.03.29. 8:46

Végleg felszámolják a hat évvel ezelőtti tiszai ciánkatasztrófáért felelős romániai Transgold Rt. bányavállalatát. Szakértők szerint a vállalat a bezárása után ökobombává válhat.

A román iparügyi minisztérium már értesítette a területi munkaügyi igazgatóságot, hogy harminc napon belül bezárják a ciántechnológiájú aranykitermelést folytató nagybányai üzemet - közölte a Napi Gazdasággal Böndi Gyöngyike, Máramaros megye prefektusa. Ez idő alatt a vállalati szakszervezet beterjesztheti az alkalmazottak elbocsátásával kapcsolatos javaslatait.

A minisztérium elmondta, hogy már megvonta az ausztrál-román vegyesvállalat környezetvédelmi és működési engedélyét. A prefektusasszony szerint a román állam egyelőre nem döntötte el, mit kezd az ipari létesítménnyel. Stratégiát kell kidolgozni a meglévő ciántározó hasznosításáról, környezetbaráttá tételéről is. További gondokat okoznak a gyár vezetékei, amelyek az elmúlt hónapok során többször megrepedtek, kisebb mennyiségű szennyező anyagot bocsátva a szabadba.

A nagybányai vállalat 2000. január 30-án került a nemzetközi figyelem középpontjába. Ekkor bozintai ciántározó tavából százezer köbméter, 120 tonna cianidot tartalmazó zagy folyt a környező folyókba, onnan pedig a Tiszába. A magyar állam pert indított a környezeti baleset után Aurulról Transgoldra átkeresztelt cég ellen, és a katasztrófáért 120 millió dollárt követel kártérítésként.

Májai László, a Transgold romániai védőügyvédje elmondta, nem zárja ki, hogy az aranybánya felszámolása nyomán okafogyottá válik a magyar állam által kezdeményezett ciánper. Véleménye szerint ugyanis bírósági eljárás kizárólag létező személy vagy intézmény ellen folytatható. Szerinte a magyar államnak nem a kártérítés esetleges behajtására kellene koncentrálnia, hanem arra: miként vehetne részt a bezárás után ökobombává váló vállalat problémájának megoldásában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK