Konvertibilissé válik a rubel

Vágólapra másolva!
Oroszország megszünteti azt a gyakorlatot, hogy az exportőr cégeknek kötelezően eladásra kell felajánlaniuk dollár- és euróbevételeik tíz százalékát. A döntés a bevett törvényhozói procedúra után lép hatályba 2007. január 1-jén.
Vágólapra másolva!

Az orosz központi bankban arról is döntöttek, hogy ez év május 1-jei hatállyal a felére csökkentik a tőke be- és kiáramlásával kapcsolatos, külföldi devizában lebonyolított ügyleteknél kötelező képzendő minimális banki tartalékot - írja a Világgazdaság.

A döntés célja - írja az Interfax -, hogy biztosítsák a könnyű áttérést egy olyan valutarendszerre, amely előirányozza a külföldi devizában lebonyolított ügyletekre érvényes mindenféle korlátozás megszüntetését, szintén jövő januári hatállyal. Ekkortól tehát megvalósulna az orosz rubel teljes konvertibilitása.

A jegybank szerint a döntést a gazdaság jelenlegi állapota tette lehetővé. A makrogazdaság jelzőszámai ugyanis pozitívak, az orosz költségvetés többlete magas, akárcsak a hivatalos arany- és külföldi valutatartalékok, ráadásul a külföldi valuta kínálata a belföldi piacon gyakorta nagyobb, mint az iránta mutatkozó kereslet.

A jegybank döntése várhatóan a befektetési környezet javulásához is hozzájárul. Az ipari tárca éppen e napokban egyezteti azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné külföldi befektetőknek legfeljebb 50 százalékos tulajdoni részesedés megszerzését bizonyos stratégiai ágazatokban.