EU-intő a magyar dohányreklámok miatt

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság kedden négy európai uniós tagállamot figyelmeztetett a dohányreklámok tilalmát kimondó uniós jogszabály nem kielégítő teljesítése miatt.
Vágólapra másolva!

Magyarország azért részesült figyelmeztetésben, mert gazdaságilag fontos eseményekkel összefüggő különleges körülmények között lehetőséget ad a reklámtilalom alóli kivételre - derül ki az EU brüsszeli végrehajtó testületének közleményéből.

Markosz Kiprianu egészségügyi biztos a döntést bejelentésekor leszögezte: a továbbiakban sem habozik lépéseket tenni annak érdekében, hogy a direktívát a tagországokban teljes egészében, megfelelően alkalmazzák. A dohányzás elleni uniós harc egyik sarokkövét jelentő direktíváról van szó, amely segít a dohányzók számának csökkentésében, illetve a rászokás megelőzésében - emelte ki a ciprusi biztos.

A témában figyelmeztetést kapott Csehország, Olaszország és Spanyolország is. Mind a négy tagállamnak két hónapja van arra, hogy megválaszolja a brüsszeli levelet, és törvénykezését összhangba hozza az uniós irányelvvel. Amennyiben ez nem történik meg, Brüsszel továbblép az eljárásban, és végső soron az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet.

A dohánytermékek reklámozását szabályozó irányelvet az Európai Parlament és a Tanács 2003-ban fogadta el, és a nemzeti jogba való átültetést 2005. július 31-ig kellett elvégezni. A tagállamoknak eddig az időpontig kellett elfogadniuk nemzeti átültető rendelkezéseiket és erről a Bizottságot is értesíteniük kellett.