Vizsgálják a külföldről érkező hústermékeket

Vágólapra másolva!
A Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) megkezdte a külföldről érkező hústermékek laboratóriumi vizsgálatát - mondta Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára.
Vágólapra másolva!

Az érdekvédelmi szervezet a vizsgálati eredményektől teszi függővé, hogy milyen további lépéseket tart szükségesnek a magyar fogyasztók védelme érdekében. A szövetség fontosnak tartja a fogyasztók folyamatos tájékoztatását a húsáruk minőségéről, álláspontjuk szerint ez a tisztességes piaci versenyt is segíti.

A Hússzövetség üdvözli az agrártárca fellépését az illegális eredetű hús- és húskészítmény forgalom felszámolására. A szövetség szorgalmazza, hogy a kirótt büntetések legyenek elrettentő erejűek, továbbá hozzák nyilvánosságra a vétkes cégek nevét.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a magyar húsfeldolgozó cégek évente több tízmilliárd forintot fordítanak arra, hogy mind mennyiségileg, mind minőségileg megfelelő kínálatot biztosítsanak a magyar fogyasztók számára, szem előtt tartva az uniós előírásokat.

A Hússzövetség titkára tájékoztatása szerint a következő napokban összesen 4000-5000 tonna sonka kerül a kereskedőkhöz a magyar húsüzemekből. Megemlítette, hogy tudomása szerint több multinacionális áruházlánc is a magyarral szemben az olcsóbb külföldi húsvéti húsárut részesíti előnyben, pedig az olcsó áru nem minden esetben megfelelő minőségű - mutatott rá az érdekképviseleti vezető.

A magyar húsiparban a fekete- és a szürkegazdaság részaránya 30 százalék körüli. Ez az illegális tevékenység összességében mintegy 100 milliárd forint árbevétel-kiesést jelent a magyar húsipari cégeknek - mondta Menczel Lászlóné annak alátámasztására, hogy a magyar húsipar alapvetően érdekelt a hatósági ellenőrzések fokozásában. Az állami bevételekből a feketegazdaság által mintegy 30-40 milliárd forint hiányzik, a különböző adó- és járulékbefizetések elmaradása miatt - állította a Hússzövetség titkára.