Félmillióba kerül egy szülés a magánklinikán

Vágólapra másolva!
Az állami finanszírozás alapján egy egyszerű szülés 83 ezer forintba kerül, ugyanez egy magánklinikán 550 ezer - írja a Napi Gazdaság. A szakértők szerint nem az utóbbi ár magas, hanem az állami irreálisan alacsony.
Vágólapra másolva!

Alulfinanszírozottak az egészségügyi kezelések hazánkban. A egészségbiztosító egy komplikációk nélküli szülésért jelenleg 83 ezer forintot fizet a kórházaknak. Epidurális érzéstelenítéssel 6 ezer forinttal emelkedik az ár, a császármetszés már 172 ezer forintot ér az intézményeknek. Ennek ára magánklinikai környezetben 550 és 750 ezer forint között mozog.

Ma Magyarországon egy orvos átlagosan 60 ezer forintot kap zsebbe egy szülésért (a tarifa 40 és 100 ezer forint között van - ikerszüléskor ez megduplázódhat.) További 15-20 ezer forint jár a szülésznőnek. Mivel a nőgyógyászok többsége rendelkezik magánrendelővel, a kismamák általában oda járnak terhesgondozásra, amely 5-10 ezer forintba kerül alkalmanként. Az ehhez tartozó labor- és ultrahangvizsgálatokat viszont az állam finanszírozza, hiszen ezeket szinte mindig az orvos "hivatalos" munkahelyén végzik.

A Telki Magánklinikán egy egészséges kismamának a kilenc hónap alatt 100 ezer forintot kell kifizetnie terhesgondozásra - ez öt találkozót jelent az orvossal és tartalmazza a szükséges vizsgálatokat is. Így egy magánklinikán történt szülésért nagyjából 700 ezer forintot kell kicsengetni, de ha mindez egy állami intézményben történik, akkor sem lehet megúszni 250 ezer forint alatt (beleértve az állami térítést is). Ha a hálapénzt rendesen adózó jövedelemként vennénk számításba, ennél jóval magasabb lenne az összeg.

Békési László, a Telki Magánkórház főigazgatója szerint klinikájuk árai nem irreálisak. Békési szerint ahhoz, hogy a hálapénz intézménye megszűnjön, a jelenlegi finanszírozási összeg háromszorosát kellene biztosítania az államnak.