Sosem látott csúcson a réz ára

Vágólapra másolva!
Sohasem látott csúcsokat dönt a réz tonnánként ára. A réz ára tonnánként közel hétezer dollár volt a hétfői nyitáskor a londoni tőzsdén, újabb 80 dolláros emelkedés után. A nyersanyag ára elsősorban a keleti piacok kereslete miatt kúszik egyre feljebb. Ugyanakkor a termelés sztrájkok miatt akadozik, ez tovább drágíthatja a rezet.
Vágólapra másolva!

Egyre újabb történelmi csúcsot állít be a réz ára az utóbbi napokban. A színesfém hétfőn reggel tonnánként 6930 dolláron nyitott a londoni fémtőzsdén - ez nyolcvan dollárral magasabb, mint a pénteki záróár. A réz ára idén 57 százalékot növekedett. Még érdekesebb, ha öt évvel ezelőtti adatokat vetjük össze a mai árakkal: 2001 novemberében a színesfém tonnája még csak 1400 dollár körül mozgott.

Az árakat leginkább az ázsiai kereslet hajtja fölfelé. A kínai iparnak egyre több nyersanyagra van szüksége, a kínálat azonban egyelőre nem tud felzárkózni a kereslethez. A kitermelést ráadásul sztrájkok nehezítik: Mexikóban újabb 400 bányász szüntette be a munkát, hogy megvédjenek egy, a kormány által korrupcióval vádolt szakszervezeti vezetőt. Chilében több mint 300 bányász egyezkedik a bányájukat birtokló kanadai céggel.

Szintén drágítólag hat, hogy egyelőre sehol sem fektettek be újabb rézbányákba. A bankok és befektetési alapok a nyersanyag-boom hatására most elkezdtek ugyan olajkutatásba, és fémkitermelésbe fektetni, azonban jó ideig eltart, amíg ezek a befektetések a piacon is éreztetik majd hatásukat. A felhajtott nyersanyagárakat jól jellemzi a korrózió elleni bevonatként használatos cink árának alakulása: a fém a felfokozott kereslet miatt 76 százalékot drágult az idei évben.