Ecostat: Hiteles intézkedésekre van szükség

Vágólapra másolva!
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint az államháztartási egyensúly helyreállításához hiteles intézkedésekre és konszenzusra van szükség. Az intézet szerint az idei infláció 2,3 százalék körül alakulhat.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint az államháztartási egyensúly helyreállításához hiteles intézkedések meghirdetésére van szükség. Jelenleg ugyanis az EU tagállamai között Magyarországon a legmagasabb az államháztartási deficit és a folyó fizetési mérleg hiánya.

Az államháztartás elmúlt évi folyamatait vizsgálva az Ecostat három hiánynövelő területet emel ki: a költségvetési szerveket, a tb-alapokat, valamint az áfabevételek elolvadását. Az elemzés szerint ahhoz, hogy az idei évre kitűzött államháztartási cél teljesüljön, jelentős megtakarításokra van szükség, az intézkedéssorozat végrehajtásához pedig konszenzusra.

A felső áfakulcs év eleji csökkentése miatt az idei infláció 2,3 százalék körül alakulhat. Az olaj drágulása és a forint dollárral szembeni gyengülése rövid távon emelheti az inflációt, a forint gyengülése pedig befolyásolhatja a következő évi áremelkedést.

Az elemzők szerint kérdéses, hogy az emelkedő nemzetközi kamatszint milyen gyors és drasztikus változásokat idéz elő a hazai pénzpiacon, azaz kikényszerít-e kamatemelést, vagy a kedvezőtlen folyamat megelőzhető egy hiteles költségvetési korrekcióval.

Az összeállítás szerint a világgazdaság átlagos növekedési ütemét alapvetően az ázsiai országok gazdasága húzza. Az Egyesült Államokban 3,5 százalékos GDP-bővüléssel lehet számolni.

Az Ecostat ismertetése szerint az Európai Unióban ellentmondásos kép alakult ki. Míg a vállalati felmérések, bizalmi indexek a gazdasági szereplők egyre nagyobb optimizmusát tükrözik, a gazdaság fundamentumai nem támasztják alá a dinamikus növekedésre vonatkozó várakozásokat.

Az idén a kutatók a GDP 4,3 százalékos bővülése mellett, a háztartások fogyasztásának 3 százalékos, míg a beruházások 5,5 százalékos növekedését jelzik előre.

Az Ecostat prognózisa szerint az export az idén 10,1 az import 9,4 százalékkal nő, a folyó fizetési mérleg hiánya 7 milliárd euró lehet. Az intézet szerint az államháztartás hiánya a GDP 5,4-7,4 százalékát teheti ki a nyugdíjbefizetésekkel korrigálva.