A szakszervezetek megőriznék a munkaügyi tárcát

2006.05.01. 13:53

A szakszervezetek nem akarnak egykulcsos áfát, egykulcsos személyi jövedelemadót, követelik, hogy továbbra is önálló tárca legyen felelős a foglalkoztatáspolitikáért. Elutasítják azt a munkáltatói javaslatot, hogy a Munka törvénykönyvét egy rugalmas keretjogszabállyá alakítsák.

Elvárásaikat fogalmazták meg az országos szakszervezeti szövetségek vezetői hétfői gyűlésükön a Hősök terénél felállított színpadon. A beszédeket megelőzően az Andrássy úton a Kodály köröndtől ezren vonultak végig a zuhogó esőben. A szakszervezetek nem akarnak egykulcsos áfát, egykulcsos személyi jövedelemadót, követelik, hogy továbbra is önálló tárca legyen felelős a foglalkoztatáspolitikáért.

Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke közölte: kiszolgáltatottság nélküli munkahelyeket akarnak, a munkahelyeken törvényes viszonyokat. Arra szólította fel a dolgozókat, hogy csak közösen, egységben érhetik el céljaikat. Mint mondta, eddig is ennek alapján értek el eredményeket, jelentősen javult a reálbér, a munkavállalóknak kedvezőbben alakult a Munka törvénykönyve, kevesebb a lehetősége a munkáltatóknak, hogy visszaéljenek a munkaerő-kölcsönzéssel.

A szakszervezeti vezető visszautasította néhány gazdasági kamara azon törekvését, hogy a szakszervezetek megkerülésével egyeztessenek a pártokkal, a leendő kormánnyal stratégiai kérdésekről. Az ilyen tárgyalásnak a színhelye az Országos Érdekegyeztető Tanács - mondta Wittich.

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a szövetségük és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés alkotta unió nevében azt mondta, hogy a közszféra reformjánál fontos a takarékosság, de az is, hogy ezek a területek magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsanak az állampolgároknak. Ehhez pedig az kell, hogy a közszféra munkavállalói tisztességes bérek, körülmények között dolgozhassanak.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elutasította azt a munkáltatói javaslatot, hogy a Munka törvénykönyvét egy rugalmas keretjogszabállyá alakítsák. Ugyancsak elutasította azt a törekvést, hogy szüntessék meg az önálló munkaügyi tárcát. Borsik kiállt az önálló Közlekedési Minisztériumért is. Nem tartotta elfogadhatónak azt a közgazdászok által szorgalmazott megoldást sem, hogy privatizálják a MÁV-ot, a Volán társaságokat, a BKV-t és a Magyar Villamos Műveket.