Milliárdos kárt okoz a cégadatok elhallgatása

Vágólapra másolva!
Az APEH szerint tavaly 27,7 milliárd forintos kárt okoztak a székhely megváltozása miatti adatszolgáltatási kötelezettséget nem teljesítő cégek. Az adatszolgáltatás elvileg csak bizonyos esetekben kötelező székhelyváltozás esetén. A joghézagot kihasználva azonban a bűncselekményeket elkövető cégek eltűnhetnek az adóhatóság szeme elől - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Könnyen eltűnhetnek az adóhatóság szeme elől az adatváltozásaikat nem jelző cégek. Az adatszolgáltatás elvileg csak akkor volna kötelező, ha a cégek székhelyváltozását bevezették az alapító okiratba. Az eltűnni vágyó, adópanamákba keveredett cégek aligha jelentik be szabályosan a címváltozásokat.

Az APEH becslése szerint az adatszolgáltatást elmulasztó cégek 2005-ben 272,7 milliárd forintos kárt okoztak. Az adóhatóság összesen nyolcezer eljárást kezdeményezett tavaly amiatt, hogy sem levelezési címén, sem székhelyén nem tudta utolérni egy céget. Az APEH kezdeményezésére 300 fantomtársaságot törölt a cégnyilvántartásból. Ezek többsége olyan mikrovállalkozás, amelyek adótartozása nem érte el az egymillió forintot.