Vége a tőzsdék egyeduralmának

Vágólapra másolva!
Jelentős szeletet csippenthetnek majd ki a bankok és a brókercégek a tőzsdei forgalomból, miután életbe lép az EU internalizálást lehetővé tevő szabályozása. Az eljárással csökken a kereskedés tranzakciós díja - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Amerikában egyre nagyobb divat, és várhatóan a jövő év második felétől Európában is népszerű lesz az internalizálás elnevezésre hallgató tranzakciósdíj-csökkentési módszer. Az eljárás lényege, hogy a sok számlát kezelő brókercég vagy bank az értékpapír-vásárlásra szóló megbízást nem lesz köteles a tőzsdén végrehajtani, megpróbálhatja azt házon belül elintézni, azaz saját ügyfélkörén belül összepárosítani a vevőt és az eladót. A módszerrel - mivel kimarad belőle a maga jutalékára igényt tartó tőzsde - jelentős tranzakciósdíj-megtakarítás érhető el.

Amerikában már jelenleg is engedélyezett ez az eljárás, ott egyre nagyobb népszerűségnek örvend, felmérések szerint a Nasdaq forgalmának 50 százalékát, a NYSE forgalmának 10 százalékát csippentették le a brókercégek és a befektetési bankok azzal, hogy házon belül kötötték meg az üzletek egy részét.

Az internalizálást Európában is lehetővé tevő szabályozás 2007 novemberében lép majd életbe, és elemzők szerint kisebbfajta forradalmat eredményezhet az értékpapír-kereskedelemben.

A tőzsdei likviditás várhatóan csökkenni fog, de a fokozódó verseny miatt a börzék is kénytelenek lesznek csökkenteni díjaikat, ami a piacokat üzemeltető cégek konszolidációját tovább gyorsíthatja majd.

Az internalizálás azonban valószínűleg csak a legnagyobb bankok, brókerházak luxusa lesz. A megoldás ugyanis jóval kevésbé transzparens, mint a tőzsdei ügylet, ezért a tőkepiaci felügyelet - védendő például a befektetők jogait az ajánlat legjobb áron történő végrehajtásához - várhatóan igen szigorú feltételekhez köti majd a házon belüli üzletelést, az ezeknek történő megfelelés költségeit pedig csak a legnagyobbak tudják kigazdálkodni.