Nem változott a brit alapkamat

Vágólapra másolva!
Változatlanul, 4,50 százalékon hagyta irányadó kamatát csütörtöki kamatdöntésével a brit központi bank, a Bank of England. Az eredmény megfelelt a piaci várakozásnak.
Vágólapra másolva!

A Bank of England a 2001-től 2003-ig tartott kamatcsökkentési szakasz után, a gazdaság túlhevülésétől tartva, 2003. novembertől ötször emelte irányadó kamatát, legutóbb 2004. augusztusban, 4,75 százalékra. Azóta tavaly augusztusban enyhített először, 4,50 százalékra, ami változatlan a mai napig.

A kiskereskedelmi forgalom - közvetve a lakossági kereslet - stagnálásából az elemzők arra következtetnek, hogy a Bank of Englandnek ezentúl sem kell sietnie a kamatemeléssel, annak ellenére, hogy az előző negyedévihez képest változatlan kiskereskedelmi átlag fokozatos növekedést takar.

A bank további türelmét indokolja, hogy a viszonylag gyenge lakossági keresletre tekintettel az infláció lassul. Márciusban átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 1,8 százalékkal voltak magasabbak, EU-szabvány szerint számolva, az egy évvel korábbinál. Ez több mint egy éve a legkisebb tizenkét havi infláció.