Kiemelten figyeli a török folyamatokat a Fitch

Vágólapra másolva!
A felzárkózó piaci bizalomvesztéshez szerdán a Fitch Ratings európai hitelminősítő is hozzájárult azzal, hogy közölte: rontani fogja Törökország besorolásának kilátását, ha az ország gazdasági és költségvetési helyzete tovább gyengülne.
Vágólapra másolva!

A további gazdaságpolitikai elcsúszások, és negatív megrázkódtatások történnek, akkor a Fitch esetleg stabilra változtatja a mostani pozitív kilátást Törökország szuverén BB mínusz deviza- és hazai adósságkibocsátói osztályzatára", közölte szerdán a Fitch hitelminősítő.

A növekvő infláció és a török központi bank meglepően meredek, 1,75 százalékpontos kamatemelése ingatag helyzetet teremtett a török piacon, miközben a külföldi kamatemelések a világgazdasági növekedés lassulását valószínűsítik, ami negatív fejlemény a felzárkózó gazdaságok, köztük Törökország számára, írták a Fitch elemzői.

A török gazdasági kormányzatnak óvatosan helyre kell állítania a piac bizalmát, fenntartva a költségvetési fegyelmet, és mindenáron elkerülve a politikai megrázkódtatások. Mindazonáltal a Fitch elemzői úgy vélik, hogy "egyelőre sínen" van a hosszú távú irányzat

A Fitch Ratings hagyományosan nem fukarkodik a szigorral: a költségvetési gondok miatt például már tavaly decemberben a közepes befektetői "BBB plusz"-ra sorolta vissza a magyar szuverén devizaadósi kockázati osztályzatot az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról. Az amerikai Standard & Poor's és a Moody's Investors Service egyelőre csak leminősítést valószínűsítő, negatív kilátást tart érvényben a náluk még elsőrendű, "A mínusz", illetve " A1" magyar osztályzatra.