Csaknem 7 százalékkal bővült az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 0,4 százalékkal csökkent. A termelés volumene az év első négy hónapjában 9,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2006 áprilisában 1,8 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,8 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 0,4 százalékkal csökkent. A termelés volumene az év első négy hónapjában 9,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az idei év első négy hónapjában az ipari export 14,5 százalékkal, áprilisban 5,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakánál. Az áprilisi exportteljesítmény mintegy kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Áprilisban a feldolgozóipari kivitel közel négytizedét adó villamosgép- és műszergyártás exportvolumene 8,3 százalékkal nőtt. A feldolgozóipari kivitelből egynegyeddel részesülő járműgyártás 11,1 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-áprilisi belföldi értékesítése 5,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. 2006 áprilisában a feldolgozóipar termelése 2,1 százalékkal, a bányászaté 14,8 százalékkal emelkedett 2005 azonos hónapjához képest. Az előző hónapokhoz képest kisebb mértékű feldolgozóipari növekedéshez a magas bázisszint is hozzájárult.

A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 3 százalékkal maradt el a tavalyitól. Számottevően, 11,9 százalékkal nőtt a vegyianyagtermékek gyártása, köszönhetően az exportértékesítés kedvező alakulásának. A feldolgozóipari termelés közel egyötödét adó járműgyártás termelése 11,7 százalékkal haladta meg az előző évi szintet.

A feldolgozóipari termelés mintegy 30 százalékát képviselő villamosgép és -műszer gyártása 2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az előző hónapokhoz képest szerényebb mértékű növekedést - a bázishatáson túl - a híradástechnikaitermék-ágazatban bekövetkező termeléscsökkenés okozta.

A feldolgozóiparban 2006 áprilisában az alágak felében regisztrált visszaesést a KSH. Az élelmiszer, ital és dohány gyártása 3,9 százalékkal maradt el az előző évitől. Jelentős volumencsökkenés volt az egyéb nemfém ásványi termék gyártásában (7,8 százalék), melyhez a csökkenő lakásépítések is hozzájárultak. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal a textília, textiláru gyártása csökkent.

Áprilisban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 0,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új exportrendelések 1,6 százalékkal visszaestek, míg az új belföldi megrendelések 14,3 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 22,4 százalékkal bővült.

A KSH közleménye szerint az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első négy hónapjában (2,5 százalékos létszámcsökkenés mellett) 12,9 százalékkal volt magasabb, mint 2005 azonos időszakában.

Az idén az első négy hónapban Magyarország hét területi egysége közül ipari termeléscsökkenés csak egy régióban, a dél-dunántúliban (9,1 százalék) figyelhető meg. A legnagyobb mértékű volumenbővülés ebben az időszakban az észak-alföldi régióban (20,6 százalék) volt.