A baromfiipar leépítését támogatná az EU

Vágólapra másolva!
Hétfőn hozhatnak végleges döntést az unió agrárminiszterei Brüsszelben a 8,5 milliárdos magyar kárenyhítési akcióterv elfogadásáról. A magyarországi károk 10-12 milliárd forintra rúgnak, de Brüsszel egyelőre csak 1,5 milliárdos termelés-csökkentési támogatásra lát lehetőséget.
Vágólapra másolva!

Teljes kártalanítást csak a kiirtott állatok tulajdonosai kapnak Az úgynevezett közvetlen károkra járó - összesen egymilliárd forintos, a piaci ár száz százalékát kitevő - kártalanítást külön alapból elégítik ki. A kifizetések alapját az állatorvosok által készített jegyzőkönyvek jelentik. Vita esetén a szárnyasok tulajdonosainak joguk van fellebbezéshez, kérhetnek szakértői véleményt is, de ezzel a lehetőséggel eddig senki sem élt. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz benyújtott igényeket a kincstár 30 napon belül fogja kiutalni.

A közvetett károk esetén már jóval nehezebb a helyzet - tudtuk meg Dékány Andrástól, az FVM szóvivőjétől.. A kényszer-intézkedések számos olyan állattartót érintenek, akiknek ugyan nem irtották ki az állományát, de a szállítási tilalom miatt kár érte őket.

Hiába nyilvánvaló a kár és a kényszer-intézkedések közti okozati összefüggés, az EU jogrendje ezt a kategóriát nem ismeri el kártérítés tárgyaként. Brüsszel kizárólag a termelés-csökkentési kiadásokhoz hajlandó hozzájárulni. A tenyészállomány és a keltetőtojások megsemmisítése csökkentené a túltermelést, így az EU számára üdvös cél. A takarmány-támogatás, és a készlet-finanszírozás viszont ellentétes a távlati célokkal, ezért támogatást sem szívesen nyújtanak hozzá.

A közvetett károknál további gondot okoz, hogy nehéz megállapítani a károsult személyét. Egész láncot alkotnak azok, akiket veszteség ért - a termelőtől, a feldolgozón át, a kereskedőig, sőt akár a fogyasztóig. A sor tehát meglehetősen hosszú.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az ágazatban - az áru jellege miatt - ritkák az előre rögzített szerződések, a kártérítések alapja pedig szilárd kell, hogy legyen, hiszen azt közpénzből osztják.

A madárinfluenza által Európa-szerte okozott, jelentős károk miatt a tagállamok a szigorú szabályozás részleges enyhítését indítványozták.

A Magyarország által igényelt hatmilliárdos keretet hétfőn bírálhatják el Brüsszelben. A tárgyalások jelenlegi állása szerint egyelőre 1,5 milliárd forintnyi kárt ismer el az EU. Az Unió feltételül szabta, hogy a támogatást nem lehet burkolt piaci támogatásra fordítani, és eredménye nem lehet kapacitás-bővítés, hiszen már így is túltermelés van baromfihúsból Európában.

Az esetleges jóváhagyást már kész rendeletek várják - tudtuk meg a szaktárca sajtófőnökétől. A keretösszegre különféle jogcímekkel pályázhatnak a gazdálkodók, veszteségüket hűtőházi túltárolással, a tenyésztés visszafogásával, keltetőtojások megsemmisítésével indokolhatják. Reményeik szerint a feldolgozók számára is lesz keret a munkaerő megtartására, járulékaik csökkentésére.

A Baromfi Terméktanács pénteki küldöttközgyűlésén a képviselők a károk mielőbbi enyhítését sürgették, mert segítség nélkül az ágazat nagy része csődközeli helyzetbe kerül.