Vágólapra másolva!
Zyta Gilowska lengyel pénzügyminiszter pénteken felajánlotta lemondását a miniszterelnöknek, aki azt el is fogadta. Zyta Gilowska múltját különleges államügyész vizsgálja, aki igyekszik kideríteni, vajon a pénzügyminiszter együttműködött-e a kommunista rendszer titkosszolgálatával.
Vágólapra másolva!

A lengyel miniszterelnök pénteken elfogadta pénzügyminisztere lemondását. Kazimierz Marcinkiewicz az után váltotta le Zyta Gilowskát, hogy az ügyészség felkért egy varsói bíróságot, vizsgálja ki a miniszter asszony állampárti múltját. Korábban olyan vádak láttak napvilágot, hogy Gilowska együttműködött a kommunista rendszer titkosrendőrségével. A pénzügyi tárca élére a kormányfő Pawel Wojciechowskit nevezi ki, aki az utóbbi hat hónapban Marcinkiewicz pénzügyi tanácsadója volt. "A különleges ügyész politikai zsarolásának áldozata vagyok"- nyilatkozta Gilowska.

A miniszter távozása bizonytalanságot válthat ki a pénzpiacokon, mivel az elismert közgazdász Gilowska személyét a lengyel pénzügyi stabilitás garanciájának tekintették. " A lengyel gazdaság jó állapotiban van, a befektetői aggodalmaknak semmi okát nem látom"- nyugtatta meg a piacokat a miniszter. Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök rövidesen sajtóértekezletet tart.

A szakértők szerint a zloty akár a 4,2 euróárfolyamra is süllyedhet a jelenlegi 4,11-es szintről, az ötéves futamidejű államkötvények hozama pedig a mostani 5,78 százalékról 6,0 százalékra emelkedhet Gilowska távozása esetén. A délelőtti kereskedés során a zloty 0,5 százalékot vesztett, a piac nagy figyelemmel várja a fejleményeket - csakúgy, mint a legfrissebb munkanélküliségi és kiskereskedelmi értékesítési adatokat. Elemzők szerint a munkanélküliség 16,5 százalékos volt májusban, a kiskereskedelmi eladások pedig 11,7 százalékkal haladták meg a tavalyi szintet.

A zloty/euró árfolyama 4,1082, tegnap délután 4,0786 volt; a zloty/dollár 3,2490-ről 3,2630-ra módosult. A lengyel deviza gyengülése a forintra is hatott, amely átlépte a 280 forint/eurós árfolyamot.