Tiltakoznak az áfaemelés ellen a tejtermelők

Vágólapra másolva!
Az általános forgalmi adó kedvezményes kulcsának 15 százalékról 20 százalékra emelését a tejtermelő és feldolgozó szektor számára is hátrányosnak tartja a Tej Terméktanács. A szakmai szervezet levélben kérte az országgyűlési képviselők segítségét, hogy a tervezett áfaemelés a tejtermék-pályát ne érintse.
Vágólapra másolva!

Az áfaemelés ellen tiltakozó levelet a Tej Terméktanács elnökén kívül aláírta még a Magyar Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára, valamint a Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmányának elnöke is.

Az aláírók nehezményezik, hogy a kedvezményes áfakulcs növeléséről nem készült ágazati hatástanulmány. A levelet aláíró szakmai szervezetek úgy vélik, hogy a magyar tejtermelők a tervezett áfanövelés hatásaként várható további ár- és termeléscsökkenést már nem tudják elviselni. Amennyiben az áfa növelése mégis megvalósulna, úgy az ágazatban felgyorsul a leépülési folyamat, további teret engedve a külföldi termékeknek - áll a levélben.

Példaként említik Szlovákiát, ahol a közelmúltban hajtottak végre hasonló intézkedést. Ott a szlovák szakmai szervezet tájékoztatása szerint az általános forgalmi adó emelésének hatására a tejtermékek fogyasztásának csökkenése az első hónapokban 5-30 százalékos volt termékfajtától függően. A kereskedőkkel folytatott alkudozás végén az árcsökkenés végül is átlagosan 5 százalékos szinten stabilizálódott.

A Tej Terméktanács levele szerint a magyar agrárium egyik legfontosabb szegmense a tejágazat, ezért fontosnak tekintik, hogy az országgyűlési képviselők is segítsék biztosítani a magyar tejtermékek értékesítésének megfelelő piaci körülményeit, valamint a termelő- és feldolgozóvállalkozások biztonságos és kiszámítható gazdálkodását.