Elmaradt a megállapodás a türkmén gázárról

Vágólapra másolva!
Az orosz Gaprom gázipari vállalat nem tudott megegyezni Türkmenisztánnal a türkmén gáz második félévi és jövő évi importjának feltételeiben, közölték a Gazpromnál csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A tárgyalásokat felfüggesztették, miután Türkmenisztán ezer köbméterenként 100 dollárra akarta emelni exportgázának árát a jelenlegi 65 dollárról, július elsejétől, mondták a Gazpromnál.

Türkmenisztán júniusban a gázszállítás leállításával fenyegetőzött a Gazprom számára arra az esetre, ha másfél hónapon belül nincs megállapodás. Most azonban vállalta, hogy az eddigi szerződés szerint folytatja a szállítást, és 30 milliárd köbmétert ad át a Gazpromnak a határidőül szabott másfél hónapon belül, közölték az orosz vállalatnál.

Türkmenisztán csak a Gazprom vezetékhálózatán át tud exportálni - azaz, ha beváltaná fenyegetését a Gazprommal szemben, akkor azt a gázt sehol sem tudná eladni -, és ez öngól lenne a közép-ázsiai ország exportbevételei szempontjából, mondják elemzők. Mindazonáltal az orosz-türkmén vita rejt némi kockázatot a Gazprom európai földgázszállításainak bővítése számára, mivel a Gazprom a saját, viszonylag lassan növekvő termelését közép-ázsiai importtal egészíti ki.