Versenyt akar az EU a távközlésben

Vágólapra másolva!
Az európai kormányokkal, a nemzeti távközlési felügyeletekkel és az ágazat vállalataival is komoly konfliktusba kerülhet az Európai Bizottság illetékes tagja, Viviane Reding, aki ma ismerteti a verseny élénkítését célzó reformtervét. Ennek legfontosabb elemei már az elmúlt napokban kiszivárogtak, általános felhördülést keltve az egykori nemzeti távközlési monopóliumok körében - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Michael Bartholomew, a távközlési hálózatokat működtető vállalatok európai szövetségének (ETNO) igazgatója a Reutersnek nyilatkozva egyenesen populistának nevezte Redinget, amiért az a zéró tolerancia politikáját akarja megvalósítani a hálózati hozzáférés liberalizálásában, azaz nem tűrne semmilyen átmeneti időszakot a monopoljogok eltörlésében. Bartholomew szerint senki sem lesz érdekelt az infrastruktúra fejlesztésében, ha korlátozás nélkül meg kell nyitnia azokat versenytársai előtt.

Az ETNO azt a felvetést is aggasztónak tartja, amely szerint - amerikai mintára - teljes mértékben szét kellene választani a távközlési cégek hálózati és szolgáltatói részlegeit, különösen az olyan fontos szegmensekben, mint például a szélessávú internet-hozzáférés. Ez Reding szerint növelné a piaci versenyt, ezáltal élénkítené az európai gazdaság növekedését, ám a vállalatok ezt kétségbe vonják.

Óriási vihart kavart az a javaslat is, amely szerint a piaci liberalizáció ellenőrzésére uniós szintű távközlési felügyeletet hoznának létre. Ez megvétózhatná a nemzeti felügyeleti szervek döntéseit, ezzel biztosítva, hogy minden országban azonos versenyfeltételekkel szembesüljenek a piaci szereplők. A tagállamok távközlési felügyeleteit tömörítő ERG elnöke, Kip Meek ezt elfogadhatatlannak nevezte, mondván: senki sem látja át jobban a helyi viszonyokat, mint az adott ország felügyelete, ezért nem szabad brüsszeli "vízfejet" rakni a nyakukba. Az EUpolitix szerint több EP-képviselő is határozottan ellenzi, hogy ezen a téren több hatalmat adjanak a közösségi szerveknek.

Hasonló érdeksérelmeket okozna Reding azon terve is, amely a rádiófrekvenciák kiosztásának jogát adná a nemzeti szervek helyett egy új uniós testület kezébe. A hadiállapot felé mutat az is, hogy az Európai Bizottság júliusban készül keményen lecsapni a túlzottan magas roamingdíjakat alkalmazó mobiltelefoncégekre.