Húsz százalékkal drágul a kenyér

2006.06.30. 7:39

Néhány napon belül 15-20 százalékkal emelik a pékek a kenyér árát - közölte csütörtökön Werli József, az érdekképviselet szakmai titkára. A jövőben újabb áremelésekre is sor kerülhet.

Werli József elmondta: a sütőiparban tevékenykedő vállalkozók immár két éve nem tudták érvényesíteni többletköltségeiket, így például az energia, a szállítás és a megemelt minimálbér növekvő költségeit. Ezért rákényszerülnek áremelésre. Az ágazat jövedelmezősége ugyanis egyenlő a nullával, a vállalkozások fele pedig veszteséges.

Werli József hozzátette: úgy tűnik, a kereskedők most a korábbiakhoz képest inkább elfogadják az áremelés tényét.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a múlt évben nemhogy nőtt volna a kenyér ára, hanem 5-6 százalékkal csökkent is. Jelenleg a pékek a kiskereskedőknek, áruházláncoknak 118-125 forintért adják kilogrammonként a fehér kenyeret. Ugyanakkor az egy kilogrammos fehér kenyér előállításának önköltsége 140 forint körül mozog. Ezt a kenyeret régiótól és üzlettől függően a vásárlók általában 160-170 forintért vehetik meg.

A szakember arra nem tudott válaszolni, hogy végül is a kereskedők milyen áron adják majd a drágábban kapott kenyeret, mivel az üzlettípustól és térségtől is függ, de annyit jelzett, hogy az áremelésről már megkezdődtek az egyeztetések a kiskereskedőkkel, az áruházláncok képviselőivel.

Werli József közölte azt is, hogy ez az áremelés nem tartalmazza a jelenleg várható, különböző árnövelő hatásokat, mivel azok konkrétan még nem ismerhetők. Így a szakember nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a közeljövőben ismét kenyérár-emelésre kerülhet sor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK