Új szereplők léphetnek be a gázpiacra

Vágólapra másolva!
Az augusztusi gázáremeléssel csökken annak a keresztfinanszírozásnak a mértéke, amellyel az állam az ipari fogyasztók által fizetett összegből támogatja a lakosság vásárlásait. A közüzemi árak emelésével a cégeknek ígéretessé vált a szabadpiaci beszerzés, így egyre több hazai gázszolgáltató lép be a piacra - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az augusztus elsejétől hatályos 12,6 százalékos ipari és átlagosan 30 százalékos lakossági gázáremeléssel csökken annak a keresztfinanszírozásnak a mértéke, amellyel az állam az ipari fogyasztók által fizetett összegből támogatja a lakosság vásárlásait. Az arányok azonban még így is rosszak, mert a hazai lakosság még mindig az ipari felhasználókkal közel azonos áron jut gázhoz.

A piaci realitásokat a nyugat-európai gyakorlat tükrözi, ahol a kisfogyasztóknak a nagyoknál átlagosan akár 80 százalékkal kerül többe a gáz, hiszen kiszolgálásuk is sokkal költségesebb - fejtette ki lapunknak Szaniszló Mihály, az Ipari Nagyfogyasztók Egyesületének elnöke. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az olaj árát követő hazai gázáraknak tovább kell nőniük. Az újabb áremelés a jövő év elejére várható.

Bár az augusztusi emelésre számítani lehetett, a felhasználóknak korlátozott lehetőségük van költségnövekedésük kordában tartására. Bár kisebb hányaduk a magasabb energiaköltséget tovább tudja hárítani, a többség kénytelen lenyelni. Ezzel viszont romlik nemzetközi versenyképességük. Uniós szinten Magyarország a listavezetők között van az ipari gázárak terén - mutatott rá Szaniszló Mihály.

Szerencsét próbálhatnak viszont a gáz szabadpiacán. A hazai szabadpiaci kereskedelem kibontakozását eddig lassította, hogy közüzemben olcsóbban lehetett gázhoz jutni. A közüzemi árak augusztusi emelésével azonban fordulhat a kocka. Olyannyira ígéretessé válhat a szabadpiaci beszerzés, hogy a várhatóan megnövekvő kereslet miatt az ottani eladóknak kedvük támadhat árat emelni. Feltevésünkkel nem értett egyet Szaniszló Mihály. Szerinte a szabadpiacon kibontakozó verseny gátat szab az emeléseknek.

A szabadpiacon ma a Mol, az EMFESZ, az Elmib és az Édenergia aktív, ők gondoskodnak az országban felhasznált gáz mintegy ötödéről. Túl nagy verseny egyelőre nincs közöttük, mert ezt a piacot az ott elsőként megjelent EMFESZ uralja. A Mol a saját tulajdonú cégeit szolgálja ki, a másik kettő pedig még erősödőben van. Számuk azonban hamarosan bővül. A tizennégy hazai gázszolgáltatóból egy éven belül három-négy is megjelenik saját versenypiaci cégével, elsőként a Főgáz és a Tigáz. Utóbbinak vannak is e célra használható, már bejegyzett cégei, a Turulgáz és a Tigáz Gepa. Ha a közüzemi árak emelkedése miatt nem is, saját beszerzésük drágulása okán a szabadpiaci szereplők is várhatóan árat emelnek.