Várakozások alatt a fizetési mérleg hiánya

2006.06.30. 10:00

A folyó fizetési mérleg hiánya 1, 442 milliárd eurót tett ki az idei első negyedévben - közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken az előzetes adatok alapján. A hiány elmarad az elemzők 1,7 milliárd eurós várakozásaitól.

A jegybank közzétette a tavalyi harmadik és negyedik negyedévi felülvizsgált adatokat is. Eszerint 2005 harmadik negyedévében a folyó fizetési mérleg hiánya 1,837 milliárd, a negyedik negyedévben 1,537 milliárd euró volt, az év egészében pedig 6,525 milliárd eurót tett ki.

Az idei év első negyedévében a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege, 1282 millió eurós hiányt mutatott, a szezonális hatások kiszűrésével 1457 millió euró, a GDP -6,4 százaléka volt a hiány. Forintban számítva, az első negyedéves nettó finanszírozási képesség értéke -327 milliárd forint. A pénzügyi mérleg egyenlegeként adódó, úgynevezett alulról számított külső finanszírozási képesség, az előző negyedévhez hasonlóan a GDP 8,4 százalékát tette ki.

Az idei év első negyedévében az áruforgalomban az export és import értéke, szezonálisan kiigazítva dinamikusan nőtt. Az export értéke 13,8, az importé 14,2 milliárd euró volt.

A szolgáltatásokon belül az idegenforgalmi többlet első negyedéves szezonálisan kiigazított adata 276 millió euró, az egyéb szolgáltatásoknál mutatkozó hiány 255 millió euró volt. Az egyéb szolgáltatások bevételei az előző negyedévhez képest csökkentek, ugyanakkor a kiadások egyenletesen nőttek tovább, ezért az egyéb szolgáltatásokon keletkezett hiány nagyobb volt, mint az előző negyedévben volt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a hiány jóval kisebb az 1,7 milliárd eurós várakozásoknál. A szakember szerint kifejetten pozitív, hogy a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 1483 millió euró beáramlást mutatott, ami bőségesen fedezi a finanszírozási igényt. A viszonzatlan folyó átutalások egyenlege az EU-val szembeni 206 millió euró többlet miatt szintén jóval meghaladták az elemzői várakozásokat.

Az elemző szerint az adatok mindenképpen pozitív meglepetésnek tekinthetők, és a forintra nézve enyhülő nyomást jelenthetnek, azonban hosszabb távon a magyar valuta továbbra is sérülékeny marad.

KAPCSOLÓDÓ CIKK