Lekéstek a Futuralliáról a magyar vállalkozók

2006.07.02. 0:28

Megtartották Wroclawban a KKV szektor világtalálkozójának számító Futurallia-kiállítást. A rendezvényen több mint 8000 üzleti tárgyalást folytattak kis és középvállalkozók a világ szinte minden tájáról. A szervezők szerint magyar üzletemberek közül egy sem vett részt a találkozón.

Egy magyar cég sem vett részt a szervezők információi szerint a világ egyik legnagyobb KKV találkozóján. A lengyelországi Wroclawban megrendezett Futurallián összesen 1200 cég vett részt, a világ 36 országából. Janina Wozna, az esemény egyik szervezője az [origo]-nak elmondta: a résztvevők összesen 8000 üzleti tárgyalást folytattak az esemény ideje alatt, és számos szerződést kötöttek.

A Futuralliát több mint egy évtizede indította útjára a franciaországi Poitiers városa. Azóta Franciaországon kívül Quebecben, illetve Belgiumban rendezték meg a találkozót. Ez volt az első Futurallia, amelyet francia nyelvterületen kívül tartottak. Az alapötlet akkor az volt, hogy a kis- és középvállalkozók számára olyan partnerekkel hozzanak össze tárgyalásokat, akikkel normális esetben nem volna módjuk tárgyalni. A hagyományos vásárok gyakorlata helyett a Futuralliára érkező üzletemberek már kész tárgyalási menetrendet kapnak a szervezőktől, attól függően, hogy milyen terület, vagy üzleti lehetőség iránt érdeklődnek.

A lengyel nagykövetség közgazdasági-kereskedelmi osztálya felvette ugyan a kapcsolatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, azonban a magyar vállalkozók mégsem mozdultak meg a lehetőség hallatán. "Elsősorban magyar középvállalatokat vártunk, de senki nem jelentkezett. Ez a találkozó nem egyszerűen lengyelországi üzleti lehetőséget jelentett. Több száz külföldi cég is ott volt a Futurallián" - meséli Cezary Beczkiewicz, a lengyel nagykövetség kereskedelmi tanácsosa. Bezckiewicz elmondta: a magyar vállalkozóknak olyan területen gazdaságos üzletelniük, amely egy napos autóúttal megközelíthető.

Barsi Szabó Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK