Kitörhet az európai vodkaháború

Vágólapra másolva!
Az új finn uniós elnökség komoly fejfájást okozhat több ország szesziparának, és feszültséget kelthet nemcsak az unión belül, de az Európai Unió és az Egyesült Államok között is - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A finnek állítólag ki akarják kényszeríteni annak elismerését, hogy vodkának csak a burgonyából vagy gabonából készült égetett szeszes italt lehessen nevezni. Ebben számíthatnak a svédek és a lengyelek támogatására, de keményen ellenzi ezt Nagy-Britannia és Írország. Különösen heves ellenállás várható az Egyesült Államoktól, ahol számtalan helyi szeszgyár állít elő vodka néven italokat a legkülönbözőbb alapanyagokból, az almától a juharszirupig - írta a The Financial Times.

A névhasználat szigorítását akarók a skót whiskyt, a francia pezsgőt és a görög feta sajtot szokták felhozni. A szigorítás ellenzői viszont éppen azzal érvelnek, hogy a vodka nem köthető egy földrajzi régióhoz vagy országhoz sem. Az, hogy az ital honnan származik, évszázados a vita a skandinávok, a lengyelek és az oroszok között.