S&P: Sokáig magas marad a hiány

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's szerint a magyar kormány költségvetési csomagjában túlsúlyos a bevételi oldal a kiadáscsökkentés rovására, és valószínűleg Bulgária, valamint Románia is előbb lesz az euróövezet tagja, mint Magyarország - mondta kedden Londonban a világ legnagyobb hitelminősítőjének illetékes igazgatója.
Vágólapra másolva!

A cég által az európai szuverén besorolások távlati kilátásairól a londoni Cityben tartott keddi szemináriumon elhangzott, hogy a Standard & Poor's változatlanul 2014-et tartja Magyarország legvalószínűbb euróövezeti csatlakozási időpontjának. A rendezvényen közzétett előrejelzés szerint Bulgária 2010-2011-ben, Románia 2012-ben "vagy később" csatlakozhat az euróövezethez.

A keddi londoni S&P-szemináriumon a Magyarországról tartott országprezentáción Kai Stukenbrock megerősítette: a hitelminősítő a kiigazító csomaggal együtt is a GDP-érték 11 százalékára várja az idei magyar államháztartási hiányt, és 2008-ban is "a 8 százalékos tartományban", 2009-ben pedig "a 7 százalékos tartományban" valószínűsíti a deficitet.

A Standard & Poor's már előző nap, a keddi szeminárium elé időzített, a négy legnagyobb közép- és kelet-európai EU-gazdaságról - Magyarországról, Lengyelországról, Csehországról és Szlovákiáról (CEE-4) - összeállított előrejelzésében is azt írta, hogy jóllehet a magyar kormány által a választások után bejelentett költségvetési csomag "figyelemre méltó", mérete így is elmarad attól, amennyivel a közfinanszírozási helyzet újabban romlott. A hitelminősítő ennek alapján azt jósolta a jelentésben, hogy a magyar államháztartási hiány 2006-ban el fogja érni a hazai össztermék 11,0 százalékát, és még 2008-ban is 7,8 százalék lesz.

A keddi londoni szemináriumon, az MTI kérdésére, hogy a költségvetési csomag nélkül a cég szerint mekkora lenne a deficit, Stukenbrock azt mondta: az S&P számításai szerint az intézkedési terv a GDP-érték másfél százalékának megfelelő kiigazítással ér fel, vagyis e nélkül szerinte 12,5 százalék körül lenne az idei év végi hiány.

Kai Stukenbrock, a hitelminősítő területi igazgatója azt mondta: félreértés, hogy az S&P azért minősítette vissza Magyarországot a költségvetési csomag ismertetése után, mert nem hisz annak végrehajtásában. A cég biztos abban, hogy a magyar kormány a csomag jelentős részét végrehajtja - az igazgató a térség leginkább reformorientált kormányának nevezte az újjáválasztott magyar koalíciót -, azonban úgy tartja, hogy mivel a közfinanszírozási helyzet a korábban ismerthez képest nagyobb mértékben romlott az év eleje óta, mint a csomagban szereplő kiigazítás mértéke, az intézkedéstervezet nettó hatása negatív, mondta Stukenbrock.

Az MTI kérdésére, hogy miként értékeli Gyurcsány Ferenc miniszterelnök minapi londoni kijelentését, amely szerint tévesek a költségvetési csomagot túlságosan bevételközpontúnak tartó elemzői vélemények, az S&P igazgatója azt mondta: a cégben az általa látott tervekből az a benyomás támadt, hogy "jóllehet szerepel bennük valamelyes kiadási oldali konszolidáció", a hangsúly túlnyomórészt a bevételi oldalon van.

Gyurcsány Ferenc a múlt héten, londoni elemzőknek és befektetőknek tartott ismertetőjében azt mondta, hogy a csomag fele-fele arányban bevételnövelő és kiadáscsökkentő elemekből áll. Ezt az előadás után az MTI-nek nyilatkozó londoni elemzők "új információnak" nevezték.

Stukenbrock a keddi citybeli szemináriumon azt mondta: a Standard & Poor's kész "ismét megnézni a kormányzati tervezeteket" az intézkedési csomag végrehajtása során.

Az S&P röviddel a csomag bejelentése után az addigi "A mínusz"-ról a már csak közepes befektetői "BBB plusz"-ra rontotta a hosszú futamú magyar szuverén adósosztályzatot, ráadásul úgy, hogy a rontott besoroláson is fennhagyta a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást.

A térségi elemző szerint az S&P most már "nem olyan derűlátó" azzal kapcsolatban, hogy a négy közép-európai EU-tagállam közül általa a legjobb maastrichti teljesítőnek tartott Szlovákia 2009-ben be tud-e lépni az euróövezetbe. Stukenbrock szerint ez nem lesz könnyű feladat, különösen az alakuló új kormánnyal, amely mutat ugyan "valamelyes elkötelezettséget" a 2009-s belépés iránt, de csak akkor, ha az "összhangban van a nemzeti érdekekkel".

A Standard & Poor's tavaly december 19-én - nem sokkal a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő hasonló lépése után - emelte egy fokozattal a jelenlegi "A", illetve "A-1" szintre Szlovákia hosszú és rövid futamú szuverén adóskockázati besorolásait, egyebek mellett éppen azzal az indokkal, hogy az ország a gyors közfinanszírozási reformok révén három éven belül az euróövezet tagja lehet.

A hosszú futamú szlovák besorolás mind az S&P, mind a Fitch listáján két osztattal haladja meg Magyarországét, amelyet először, tavaly decemberben, a Fitch, majd június elején az S&P is a már csak közepes befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB plusz"-ra minősített vissza.